Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt
Stunning

Метеора

Метеора

Едновременно религиозен и природен символ на Гърция, Метеора и неговите скални манастири заемат челни позиции в списъците на най-посещаваните места в Гърция. Този манастирски комплекс включва 7 запазени манастира, като 6 от тях са действащи. Построени на върховете на труднодостъпни високи скали, манастирите приличат на каменни стълбове. Не случайно Метеора е световно културно и природно наследство. Страхотното съчетание между духа на традициите, невероятната природа, величествените гледки и възможностите за незабравими приключения ще надминат и най-смелите Ви мечти.

Манастирите се извисяват на около 400 метра височина над Тесалийската равнина.

По отношение на площ, Метеора е най-големият археологически обект на Гърция и от 1989 година е обявен от Юнеско за обект на световното наследство.

Първите обитатели на местността били християнски отшелници. Те са се заселили там между 9 и 10 век, търсейки тишина и мир. Монасите живели в изолация векове наред, разчитайки на местните жители, които им носели храна, вода и дрехи. Хората ги виждали като светци.

Първоначално достъпът до манастирите бил само чрез въжета, което прави животът там не особено лесен, но именно това била идеята на монасите – да се откъснат от хората и да бъдат по-близо до Бог. През 19-ти век са издълбани стълби в скалите, което прави достъпът днес много по-лесен.

Какво трябва да знаем

Обща информация за дестинацията.

Държава

Гърция

Изискване за виза

Не е нужна за граждани на ЕС

Столица

Атина

Валута

Евро

Площ (km2)

131 957 km2

Къде се намира?

Метеора се намира в северо-западната част на Тесалийската равнина на около 170 км югозападно от град Литохоро, на около 70 км западно от главния град на Тесалия Лариса, на 21 км от град Трикала и на 1-2 километра от град Каламбака.

Имаш върпоси?

Имате ли коментари или въпроси към нас? Не се срамувайте!

    Регистрирай се сега!

    Join the SetSail community today & set up a free account.