Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt

град Хирошима

Япония е известна освен със своите самураи, шогуни, гейши, будистки и шентуистки храмове и със своите завоевателни войни и паднали над нея атомни бомби. Името на Хирошима и Нагазаки, които допреди избухването на Втората световна война малцина са чували, обикаля от уста на уста по целия свят, след като над тях са хвърлени американските атомни бомби.

За да напомня за сполетялото я нещастие и в памет на загиналите нарочно е останал да стои Куполът Генбаку в Хирошима, който е една от малкото оцелели сгради. Заради общонационалното значение на събитието той е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство под името Мемориален комплекс на мира Хирошима (Купол Генбаку)

Историята на Купола Генбаку е свързан с миналото на Япония. След като крайните японски националисти нападат Китай и основават зависимата от Япония държава Манчжоуго, се започва война, която остава известна в историята с нечуваната си жестокост, най-вече от страна на Япония.

През 1940 г. се сключва Тристранния пакт в Германия и Италия, а през 1941 г. и пакта за ненападение на СССР. Тогава Япония се осмелява да обяви война на такава световна сила като Щатите и напада американската военна база “Пърл Харбър”.

По този начин тя се включва във войната, предопределяйки донякъде участта си. Следва хвърлянето на американските атомни бомби над Хирошима и Нагазаки, които предизвикват пълно разрушение и смърт. За тях днес напомня паметникът на Хирошима, Куполът Гембаку.

Регистрирай се сега!

Join the SetSail community today & set up a free account.