fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt

Hegemon Travel

10 интересни факта за Бразилия

10 интересни факта за Бразилия

Бразилия е най-голямата страна в Южна Америка и е петата по размери национална държава в света. Страната се отличава с богати природни ресурси, красота на природата, културно богатство и футболна страст. Тя е държава с разнообразие и красота, която предлага уникални възможности за изследване и откриване.

Бразилия привлича вниманието на света с изключителната си красота и културно разнообразие. Тази изумителна страна съчетава природни чудеса, богата история и уникални обичаи. От джунглите на Амазонка до плажовете на Копакабана, Бразилия ни предлага безкрайно богатство от  аспекти. В следващата статия ще ви представим 10 интересни факта, които ще ви накарат да се влюбите в тази удивителна страна и да иска да я посетите при първа възможност.

1. Карнавалът в Рио де Жанейро е най-големият и най-известен карнавал в света.

Карнавалът в Рио де Жанейро е най-големият и най-известен карнавал в света. Този екстравагантен фестивал се провежда в Рио де Жанейро, Бразилия, и привлича милиони посетители от цял свят всяка година. Това е огромен спектакъл, който съчетава музика, танци, костюми и паради и предоставя неповторима възможност да покаже креативността и енергията на бразилците.

Костюмите, носени по време на карнавала, са красиви, цветни и плод на творческия гений на дизайнерите. Те често са изработени с много пайети и пера и са вдъхновени от различни културни теми и митологии.

Самба е сърцето на карнавала в Рио. Тя е живо изпълнение на музика и танц, което вдъхновява хората да се движат и изразяват своите чувства. Карнавалът съчетава различни музикални стилове, включително салса, аксе, и други латиноамерикански ритми. Те правят Карнавалът в Рио де Жанейро  наистина незабравимо събитие, което оцелява в сърцата и въображението на всички, които го посещават.

2. Футбола в бразилия е повече от спорт

Футболът в Бразилия е повече от спорт. Той е истинска страст и част от културата и националната идентичност на страната. Бразилия участва в световните футболни първенства и ги печели по-често от всяка друга страна на планетата (5 пъти от 20). 74% от бразилците са запалени по футбола в една или друга степен, което прави тази игра наистина национален спорт.

Националният отбор на Бразилия, наричан “Селекцията”, е един от най-успешните и известни футболни отбори в света. Тя има няколко пъти стана световен шампион и е известна с атакуващ стил на игра. Бразилия е дала на света много футболни легенди, включително Пеле, Роналдо, Ромарио, Зико и Роналдиньо. Тези футболисти са печелили много титли и са станали икони на световния футбол.

Футболът има силно обществено влияние в Бразилия. Мачовете събират милиони хора пред телевизорите и на стадиумите, а успехите на националния отбор могат да повлияят на настроението на цялата страна.

3. Статуята на Христос в Рио де Жанейро е една от най-високите скулптури в света

Статуята на Христос Спасителя (Cristo Redentor) в Рио де Жанейро, Бразилия, е една от най-известните забележителности в страната и на световната култура. Статуята е построена като символ на християнската вяра. Тя е изобразява Исус Христос с разпрегнати ръце, символизиращи приемане и даряване на мир и благоденствие. Висока е 30 метра (плюс 8 метра за постамента), което я прави една от най-високите скулптури на света.

От върха на планината Корковадо, където се намира статуята, посетителите могат да се насладят на изумителен панорамен изглед към Рио де Жанейро и неговата красота, включително залива Гуанабара и плажовете Копакабана и Ипанема. Статуята на Христос Спасителя е осветена през нощта, благодарение на което е видима от далечните части на Рио де Жанейро.

Статуята на Христос Спасителя е символ на вярата, културата и красотата на Бразилия и продължава да впечатлява посетителите със своята величественост и значимост. През 2007 година статуята беше включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

4. Знамето на Бразилия има интересна символика

Знамето на Бразилия се нарича “Знаме на Федеративната Република на Бразилия” (Bandeira da República Federativa do Brasil) и е едно от най-разпознаваемите национални знамена в света. То има уникален дизайн, който включва различни интересни елементи, с не по-малко интересна символика.

Зеленият и жълтият цвят са националните цветове на Бразилия. Зеленият цвят символизира горите на Амазония, а жълтият – златните запаси на страната, тъй като през XVI—XIX век в Бразилия се намират най-големите мини за добив на злато.

Синият кръг със звезди представлява небето на Рио де Жанейро в нощта на 15 ноември 1889 г. – датата на провъзгласяване на бразилската република. На знамето са изобразени 27 звезди, по една за всеки от щатите на Бразилия, но техният брой се е променял с годините. Първоначалният им брой е бил 21, като при създаване на нов щат се е добявяла и нова звезда.

В синия кръг, който съдържа звездите, има жълт лозунг, който гласи Ordem e Progresso. Той е вдъхновен от Огюст Конт и основния девиз на позитивизма: L’amour pour principe et l’ordre pour base; le progrès pour but („Любовта като начало, редът като основа, прогресът като цел“). Той е бил избран тъй като голяма част от участниците във военния преврат при обявяването на Бразилия за република са били последователи на идеите на позитивизма.

5. В Рио де Жанейро шофьорите имат право да преминават на червен светофар

Бразилия е страна с много прекрасни и богати аспекти, но също така се сблъсква със сериозни предизвикателства в борбата с престъпността. Престъпността в Бразилия е проблем, който се изразява в различни форми и различни региони на страната. Тя може да бъде влияна от няколко фактора, включително икономически, социални и исторически.

Местните и национални власти работят по мерки за намаляване на престъпността и увеличаване на обществената безопасност. Ето защо в  Рио де Жанейро е измислено правило, което гласи, че от 22:00 до 05:00 сутринта шофьорите имат право да преминават на червен светофар. Това е с цел, да намалят времето в което може да бъдат ограбени по време на спиране на кръстовище.

6. Рио де Жанейро е единствения град извън Европа, който е бил столица на европейска държава.

Рио де Жанейро е вторият по големина град в Бразилия след Сао Пауло. Градът е известен с изключителната си красота, богата култура и история, както и с някои от най-популярните туристически атракции в света. Рио де Жанейро е дом на някои от най-известните плажове в света, включително Копакабана и Ипанема. Те предоставят прекрасни възможности за почивка и забавление.

Рио де Жанейро е бил столица на Бразилия до 1960 г., преди правителството да премести столицата в град Бразилия. Но интересното е, че Рио де Жанейро е бил столица и на Португалия за кратко в началото на XIX век. Тогава цялото португалско кралско семейство бяга в Бразилия, заради заплахата от Наполеон да завладее Португалия. По този начин Рио де Жанейро се прервъща в единствения град извън Европа, който е бил столица на европейска държава.

7. Бразилия е на първо място в света по брой видове примати и сладководни риби

Бразилия е изключително богата на биоразнообразие и разнообразни екосистеми, което прави страната една от най-разнообразните и вълнуващи в света по отношение на животните и растенията.Бразилия е на първо място в света по брой видове примати и сладководни риби, обитаващи нейната територия. Освен това той заема второ място по брой видове земноводни, трето място по брой видове птици и пето по разнообразие от влечуги.

Бразилия притежава значителна част от амазонския дъждовен лес, който е дом на разнообразие от видове животни, включително арари, макавеи, тапири, крокодили и розови речни делфини. Този регион също така предлага уникални видове птици.

Това са само някои от многото видове животни, които се срещат в различните региони на Бразилия. Биоразнообразието на страната е поразително и е предмет на много инициативи за опазване и съхранение.

8. Бразилия е най-големият производител в света на горива от захарна тръстика

Бразилия е известна с употребата на захарната тръстика и е най-големият производител в света на горива от захарна тръстика, по-специално етанол (етилов алкохол). Той се използва като алтернативно гориво за автомобилите. Това е и причината захарната тръстика да се отглежда в големи масиви по различни региони на страната.

Бразилия има законодателство и регулации, които насърчават използването на захарен етанол като алтернативно гориво, и страната се стреми към увеличаване на производството и употребата на биоетанол. Използването на захарен етанол като биогориво има няколко предимства, включително намаляване на емисиите от парникови газове и разнообразие на енергийни източници. Бразилия е световен лидер в този сектор и продължава да инвестира в този вид гориво.

9. Затворниците в Бразилия могат да намалят своята присъда ако четът книги

Затворническата система в Бразилия е предмет на множество предизвикателства и проблеми. Те често са засегнати от насилие и контрол от страна на престъпни организации и банди. Този проблем е сериозен и води до смъртни случаи и конфликти между различни престъпни групи. Някои затвори се считат за “управлявани” от затворници, които контролират търговията с наркотици и други дейности в затвора. Този вид контрол е възможен поради корупцията в системата.

Много затвори в Бразилия страдат от сериозна пренаселеност, което води до лоши условия за затворниците. Затворите често са препълнени, и съответно това влияе на хигиената и здравословните условия. Ето защо се създава правило при което затворниците в Бразилия могат да намалят своята присъда с 4 дни за всяка книга, която прочетат, и върху която напишат доклад.

10. В Бразилия има тоалетни за транссексуални

Бразилия е известна със своята голяма и видима транссексуална общност и транссексуална култура. Страната има законодателство, което защитава правата на ЛГБТ общността, включително транссексуалните хора. Почти 20% от мъжете в Рио де Жанейро са хомосексуални или бисексуални.

През 2004 година страната стана една от първите в света, която разреши правната смяна на пола без необходимост от хирургична операция. Но наложи ли се такава в Бразилия те са безплатни. От 2008 година насам бразилската обществена здравна система поема всички разноски по тях.

Post a Comment

Регистрирай се сега!

Join the SetSail community today & set up a free account.