fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt

Hegemon Travel

Чудесата на Йордания

Чудесата на Йордания

Като земя с древна и богата история, Йордания се откроява не само с историческите си богатства, но и със своите невероятни природни и културни чудеса. Тази малка арабска държава в Близкия изток е дом на някои от най-забележителните и уникални забележителности в света. Както с нестандартната пустиня Вади Рум, така и с магията на  древния град Петра , Йордания предлага на пътешествениците несравнимо богатство на преживявания и спиращи ума гледки.

В тази статия ще ви запознаем с някои от най-големите чудеса на Йордания. Ще разгледаме горещите пясъци на пустинята Вади Рум, известна с филмовите си кадри и изобилството на древни петроглифи. Също така, ще се потопим в историческата мистерия на Петра, известна като “розовият град”, където древни скални структури са се запечатали във времето. И не на последно място, ще изследваме уникалните лечебни свойства на Мъртво море и ще се запознаем със страхотния свят на подводните приключения в Акабския залив.

Пустинята Вади Рум

Пустинята Вади Рум в Йордания е едно от най-забележителните места в света. Известна е със своите уникални пясъчни дюни, скали и археологически съкровища. Намира се в южната част на Йордания и се простира до границата с Саудитска Арабия. На места пустинята преминава в полупустиня с изолирани сухи дървета и храсти. Повърхността като цяло е неравна, сред формите на релефа изобилстват каньоните и възвишенията.

Пустинята предлага впечатляващ лабиринт от скални масиви, които вятърът е издълбал в най-причудливи форми. Властелинът на тези приказни земи са бедуините. Уади Рум е обитавана от различни култури още от древността. Почти всички, обитаващи района на пустинята днес, имат бедуински произход и водят номадски начин на живот до скока на туризма към мястото през 20 век.

След като филмът ,,Лорънс Арабски” излиза през 1962 г., се наблюдава ръст на туризма в Йордания и особено в Вади Рум, където е сниман филмът. Необичайните форми и релеф на това уникално място са част от предпоставките то да е идеалната снимачна площадка и за други филми. Някои от тях са  “Марсианецът” , „Дюн“, „Аладин“, ,, Джон Уик 4”, ,,Трансформърс” и две от сериите на „Междузвездни войни“.

Популярният начин за изследване на пустинята Вади Рум е с джип сафари. Местни бедуини често предлагат този вид екскурзии. Те ви водят през пясъчните дюни и скришните пътеки на пустинята, показвайки ви нейните най-вълнуващи места. Също така могат да ви предоставят уникални възможности за къмпинг в пустинния пейзаж. Можете да се насладите на нощувки в традиционни бедуински намета или в модерни къмпинг лагери.

Популярният начин за изследване на пустинята Вади Рум е с джип сафари. Местни бедуини често предлагат този вид екскурзии, които ви водят през пясъчните дюни и скришните пътеки на пустинята, показвайки ви нейните най-вълнуващи места. Също така могат да ви предоставят уникални възможности за къмпинг в пустинния пейзаж. Можете да се насладите на нощувки в традиционни бедуински намета или в модерни къмпинг лагери.

Вади Рум предоставя незабравими преживявания за всички видове пътешественици, независимо дали сте природолюбител, исторически ентусиаст или приключенец. Бъдете готови да се потопите в този чудесен свят на природата и културата, който представлява Вади Рум и неговите околности.

Древният град Петра

Петра, която се намира на кратко разстояние от Вади Рум, е археологически комплекс и едно от най-големите археологически богатства на Йордания. Петра, чието име означава „скала“, е била укрепен град и процъфтяващ търговски център. Жители му изсичат къщи, храмове и гробници, понякога с извънредно сложни и украсени с колони фасади, в естествените стени на каньона. Тази древна столица на набатейците е вписана в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и е място, което трябва да посетите, ако сте в региона.

Въпреки че историята на града датира още от времето на Набатеите, се смята, че в рамките на 7 века той е бил необитаем. През 1812 г. пътувайки от Сирия за Египет, швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт попада на група араби, които му разказват за някакъв скрит в скалите древен град. С цел да не предизвика подозрение и да спечели доверието им, той се дегизира като арабин и ги моли да го заведат до мястото. Така е открито едно от чудесата на света – столицата на набатейците, скалния град Петра.

Най-известната атракция в Петра са неговите изумителни скални фасади.  В Петра ще намерите множество изсечени в скалите гробници, храмове, паметници и къщи. Мнозинството от тези структури са изработени от живописен розов камък, който придава на Петра характерния “розов” вид. Съкровищницата на Фараона (Al-Khazneh) е, вероятно, най-разпознаваемият скален паметник и е известен със своята изключителна архитектура и изработка. Величествена сграда с фасада, изсечена от огромна скала, а според легендата на върха й се крие фараонско съкровище.

Освен изящна съкровищница, Петра крие огромен амфитеатър, изцяло издълбан в скалите. Той побирал 8 хиляди души и имал уникална акустика. Близо до него са царските гробници и улицата с колонадите. По стръмен път през планината се стига до друг изсечен в огромна скала монумент – манастирът. Той напомня на съкровищницата и е с внушителни размери – широк 45 и висок 50 метра, изграден като набатейски храм, който в по-късен етап бил обитаван от християнските монаси.

Мъртво море

Мъртвото море е уникално солено езеро, което се намира между Израел и Йордания в региона на Близкия изток. То е най-соленото езеро на планетата и има соленост, която е многократно по-висока от тази на океаните. Това прави водата изключително плътна и предоставя уникална способност на хората да плуват по повърхността й. Известно е с лечебните си свойства. Водата съдържа високи концентрации на минерали, като магнезий, калций и калий. Те се считат за благоприятни за кожата и лечението на редица кожни заболявания, като псориазис.

Черната кал от Мъртвото море също се използва в лечебни и козметични процедури. Тя се нанася на кожата и се оставя да изсъхне, след което се измива. Счита се, че тази кал има положителен ефект върху кожата и стимулира кръвообращението.

Мъртвото море е популярен туристически регион. Туристите често посещават бреговете му, за да се насладят на уникалното плаване и лечебни възможности. Разположението му близо до други туристически атракции, като Петра и Аман, го прави изключително лесно достъпен за посетители.

Мъртвото море е единствено по рода си и предоставя на посетителите си несравнимо изживяване както с плуването по неговата повърхност, така и с ползите от лечебните си свойства. Това е място, което комбинира природна красота и лечебни възможности и е дестинация, която често привлича хора от целия свят.

В заключение, Йордания е държава със силно привличащо внимание богатство от културни съкровища и природни красоти. Тя предоставя неповторимо и незабравимо пътешествие в историята и красотата на Близкия изток. Културата и гостоприемството на местните бедуини обогатяват пътешествията, като предоставят възможност да се опознае с местните традиции и обичаи.

Йордания, със своите древни истории, екзотични приключения и богата култура, оставя незабравими впечатления на всеки пътешественик. Тази удивителна страна в Близкия изток е едно от най-живописните места на нашата планета. Дестинация, която заслужава да бъде изследвана и открита.

Post a Comment

Регистрирай се сега!

Join the SetSail community today & set up a free account.