fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt
Relaxing

Бали

Бали

Известен със своите вулканични планини, емблематични плажове и коралови рифове, индонезийският курортен остров Бали оглави списъка с най-добри дестинации на TripAdvisor за 2017 г. Със своя изумителен природен блясък, богата култура и неповторими екзотични преживявания, Бали е място, което ви предоставя възможността да се потопите в изключителен рай в сърцето на Индонезия. Независимо дали сте търсещи релаксация на плажа, вдъхновение в изкуствата и духовните практики, или разнообразие от приключения и вълнуващи вкусове, Бали има нещо за всекиго.

Няма друго място като Бали на този свят. Магическа смесица от култура, хора, природа, дейности, време, кулинарни изкушения, нощен живот и уникални хотели. Бали се определя като една от най-добрите туристически дестинации в света от безброй уебсайтове, портали за рецензии и туристически списания всяка година – и причините на са една и две. Независимо от възрастта, произхода, бюджета или интересите ви, има нещичко за всеки, което ще помни и в следващия си живот.

Обща информация

Бали се намира в западната част на архипелага на Индонезия, в южното море на екватора. Островът има разнообразен релеф, включително плажове, планини и вулкани. Бали предлага някои от най-красивите плажове в света, с бял пясък, сини води и възможности за водни спортове. Терасите са символ на земеделската история на Бали и предоставят уникални визуални изживявания.

Бали има няколко вулкани, като Маунт Агунг и Маунт Батур, които привличат природолюбители и алпинисти. Островът е дом на множество храмове и светилища, като Улувату и Танах Лот. А водопадите тук са невероятно красиви, като например водопада Тегенунган.  Места като Убуд са известни със своя културен блясък и изкуства.

Бали е известен с невероятните си плажове, като Кута, Семиняк, Легиан и Нуса Дуа. Те предоставят възможности за слънчеви бани, плажни спортове, сърфиране и релаксация. Островът предлага невероятни подводни рифове и богатство от морски живот. Места като Туламбен и Амед са популярни за гмуркане и шнорхелинг. Реките на Бали са идеални за рафтинг, особено в районите около Убуд. Тази активност предоставя адреналинова почивка и възможност да се насладите на красивите природни пейзажи.

Език и валута

Официалният език в Бали и цяла Индонезия е бахаса индонезия, част от малайско-индонезийската езикова група. Бахаса индонезия е общоизползваем език и се използва в образованието, администрацията и комуникацията в страната. Освен бахаса има и местни балийски диалекти, като балийския, който се говори в повечето села и е характерен за културата на острова. Този език се използва в религиозни церемонии, традиционни изкуства и ежедневните разговори между местните хора. Въпреки това, много хора на Бали, особено в туристическите области, говорят и разбират английски. Туризмът е основен икономически сектор на острова, и местните хора се стараят да обслужват туристите на английски език, за да им улеснят престоя.

Официалната валута в Бали, както и в цяла Индонезия, е индонезийска рупия (IDR). В балийската икономика и туристическия сектор, често се използват банкноти и монети с различни стойности, като банкнотите на индонезийската рупия са налични в различни стойности, включително 1,000 IDR, 2,000 IDR, 5,000 IDR, 10,000 IDR, 20,000 IDR, 50,000 IDR, и 100,000 IDR. Монетите също имат различни стойности, като 100 IDR, 200 IDR, 500 IDR, и други. Важно е да отбележим, че туристическите центрове и големите градове в Бали предлагат много възможности за обмен на пари и използване на международни кредитни карти, като Visa и Master card. Също така, в много туристически зони и магазини се приемат долари и други валути, но е препоръчително използване на местната валута, за да се избегнат валутни разходи.

Храна

Балийската кухня е известна със своята разнообразна и вкусна храна, която съчетава местни продукти с влияния от индонезийската, китайската, индийската и тайландската кухня. Балийската кухня е позната с използването на различни подправки и бахари, като чили, лимонова трева, куркума, кафява захар и др. Това придава на ястията характерния им вкус и аромат. На Бали се отглеждат различни екзотични плодове и зеленчуци, като банани, кокос, ананас, манго, папая и други. Те се често използват в салати, сосове и десерти. Поради близостта до океана, рибата и морските дарове са важна част от балийската кухня.

Nasi Goreng

Оризът заема централно място в кухнята на о-в Бали. По тази причина, Nasi Goreng (в превод “пържен ориз”) присъства в менюто на всяко едно балийско заведение за хранене. Вариациите са в съчетание с различни зеленчуци, подправки, меса, яйца или морски дарове.

Mie Goreng

Mie Goreng е разновидност на Nasi Goreng, като оризът е заменен от пържени нудли, които обикновено отново са оризови.

Sup Ikan и Sup Ikan Merah

Суп Икан (Sup Ikan) или още Суп Икан Мера (Sup Ikan Merah) е бистра рибена супа с различни подправки. В някои варианти може да има джинджифил, канела дори анасон. Резултатът е вкусна и ароматна супа.

Urap Campur

Ако търсите типична балийска салата, то тогава Урап Кампур (Urap Campur) е ястието, което трябва да опитате. Тя се състои от различни задушени зеленчуци, подправки и кокосови стърготини. Бобени кълнове, зеле и зелен фасул са най-популярните зеленчуци, които ще намерите в блюдото, докато подправките и дресинга варират във всяка рецепта.

Култура

Културата на остров Бали, който е част от Индонезия, е богата и уникална. Тя е смесица от хиндуистка религия, традиции, изкуство, музика и обичаи. По-голямата част от балийците са хиндуисти и следват балийския хиндуизъм, който е уникален и се различава от класическия индийски хиндуизъм. Вярата играе важна роля в ежедневния живот и се изразява в религиозни обреди, храмове и празници. Балийците отбелязват много религиозни и културни празници. Един от най-известните е “Nyepi,” или “Денят на тишината,” когато хората следват абсолютна тишина и не излизат на улицата. Други празници включват “Галунган,” “Галунг Ан,” и “Касадиян,” които са свързани с ритуални обреди и поклонение.

Балийците също са известни с музикалния си талант. Традиционни музикални инструменти като “gamelan” (метални пърчалки и ударни инструменти) се използват в ритуални и изпълнителни изкуства. Балите са известни с богатата си традиция в танците и изкуствата. “Legong” и “Barong” са популярни балийски танци, които се изпълняват с живописни костюми и маски. Художествени форми като живопис, резбарство и текстилни изделия също са важни. Културата на Бали съчетава старите традиции със съвременния туризъм. Островът е много популярна туристическа дестинация, където посетителите могат да се насладят на богатството на балийската култура и традиции.

Електричество

В Бали, както и в почти цяла Индонезия, се използва електрозахранване на 220 волта с честота 50 херца. Това означава, че устройствата, които работят на стандартния европейски или азиатски тип щепсел (тип C, E, или F) трябва да функционират без проблеми със стандартните балийски електрически контакти.

Ако използвате устройства с различен вид щепсели (например, от Северна Америка с тип А или B щепсели), ще ви бъде необходим адаптер, за да свържете устройствата с балийските контакти. Можете да намерите такива адаптери лесно в местни магазини или на туристически места.

В някои по-отдалечени или традиционни райони на острова е възможно да има временни нарушения в електрозахранването, но по-големите туристически райони и хотели обикновено имат стабилно захранване с електроенергия.

Съветвам ви да се уверите, че разполагате с подходящи адаптери, ако планирате да използвате свои устройства на остров Бали, и да бъдете информирани относно специфичните изисквания на мястото, където ще престоите, преди да отпътувате.

Често срещани грешки на туристите

Туристите, независимо къде пътуват, могат да направят различни грешки, поради липса на информация, културна неосведоменост или просто небрежност. Ето някои от най-често срещаните грешки, които туристи правят:

  • Неспазване на местните закони и културни обичаи – Това включва непочитане на религиозни обреди, неуместно обличане, неразумно шумни действия, и общо незабележими форми на лошо поведение. Туристи трябва да се запознаят с местните обичаи и закони, за да се избегнат нежелани инциденти
  • Прекалено скъпо пазаруване – Туристи често се отдават на прекалено пазаруване, купувайки предмети, стоки и услуги на значително по-високи цени, отколкото е стойността им. Пазаренето е част от търговските обичаи в Бали.
  • Носене на предпазни мерки за здраве и безопасност – Туристи трябва да поддържат нива на хигиена и безопасност, подобни на тези в родината си. Лошо хранене, неконтролирана консумация на алкохол и липса на ваксини за дадени заболявания могат да представляват риск за здравето.
  • Непочитане на природата и околната среда – В Бали има проблем с огромното количество отпадъци и замърсяването на околната среда. Изхвърлянето на отпадъци в природата ще спомогне единствено за нейното унищожаване.
  • Сниманетто на местното население – Неуважителното снимане на местни хора, особено в религиозни обекти, може да бъде прието, като нарушение на личната им неприкосновеност и права.

Добре е да знаем

Обща информация за дестинацията.

Държава

Индонезия

Изисквания за виза

Без виза за престой до 30 дни

Столица

Джакарта

Говорими езици

Балийски, Английски

Валута

Индонезийска рупия

Площ на острова (km2)

5 780 km2

Имаш въпрос?

Не се колебай да се свържеш с нас. С радост ще отговорим на всички ваши питания и предложения.

    Регистрирай се сега!

    Join the SetSail community today & set up a free account.