fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt
Relaxing

Куба

Куба

Куба, островна държава разположена в Карибския басейн, е известна със своя богата история, култура и красиви плажове. Тази карибска перла привлича посетители с разнообразието си от исторически забележителности, уникална музика и танци, впечатляваща природа и топъл климат през цялата година. Столицата Хавана е пълна с колоритни улици, колониални сгради и легендарни места като Малекон и крепостта на Моро. Куба е известна и със своите тютюневи плантации, които предлагат неповторим опит за ценителите на добрите пури. В допълнение, островът разполага с множество природни паркове, планини и плажове, които предлагат възможности за приключения и релаксация на всеки вкус. Културата на Куба е смесица от испански, африкански и карибски влияния, което я прави уникална и неповторима.

Обща информация

Куба е островна държава, разположена в Карибския басейн, на юг от Флорида и на запад от Хаити. Тя е най-големият остров в Карибския регион и с площ от около 110,860 квадратни километра. Столицата е Хавана, която е и най-големият град в страната. Официалният език е испанският.

Исторически, Куба е била колония на Испания до 1898 година, когато се освобождава след испанско-американската война. След това, държавата изпитва период на нестабилност и се превръща в американски протекторат и в последствие в комунистическа държава под управлението на Фидел Кастро през 1959 година.

Куба е известна със своята уникална култура, включваща смесица от испански, африкански и карибски влияния. Музиката, танците и кухнята на острова са отличителни и привличат много туристи. Освен това, Куба е известна със своите прекрасни плажове, природни паркове и исторически забележителности, които я правят атрактивно място за посещение.

Език и Валута

Официалният език в Куба е испанският. Той се използва във всички аспекти на обществения живот, включително в правителството, образованието, медиите и деловите връзки. В селските райони може да се срещнат и местни диалекти или различни акценти, но испанският остава основният език на комуникация в цялата страна.

 

Валутата в Куба е кубинското песо (CUP), което е официалната валута, използвана от местното население за ежедневни покупки и транзакции. Освен това, съществува и конвертируема валута, известна като конвертируемо песо (CUC), която се използва от туристите. Валутата CUC е свързана с американския долар и е предназначена за туристически услуги, хотели, ресторанти и магазини, които се насочват към международния пазар. Курсът за обмен може да варира в зависимост от мястото, където правите обмяната, и текущите валутни курсове. Един Български лев се равнява на 13.28 Тайландски бата към дата 13.02.2024 г.

Храна

Кубинската кухня предлага разнообразие от вкусни ястия, които са отражение на смесицата от испанска, африканска и карибска култура. Ето някои от най-популярните ястия и продукти в Куба:

Carco mishado

Carco mishado е кубинско ястие, което се приготвя с картофи, подправки и месо. Обикновено се използва свинско месо, което се смесва с нарязани картофи и различни подправки, като лук, чесън, черен пипер и други. Сместа се пържи или готви до известна степен на готовност, като се запече във фурна.

Ropa Vieja

Това е традиционно кубинско ястие, което се състои от яхния говеждо месо, обикновено с гарнитура от плодове. Неговото име буквално означава “стари дрехи” на испански, защото говеждото се разбива или “раздрасква” на тънки нишки, което прилича на износени дрехи. Този процес прави месото много нежно и позволява на подправките да се разпределят по цялото ястие.

Tostones

В тази оригинална рецепта се използват зелени банани, които се обелват, нарязват и изпържват. После се смачкват с преса, накисват се в солена вода … и се пържат отново, докато станат приятно хрупкави отвън.

Електричество

В Куба електрическото напрежение обикновено е 120V/60Hz, което е стандарт за Северна Америка. Това означава, че устройствата, проектирани да работят с тази напрежение и честота, могат да бъдат използвани директно без необходимост от преобразуватели или адаптери.

В някои хотели и туристически комплекси може да има и 220V електрическо напрежение, особено на по-големите курорти, където туристите се очаква да пристигат от различни държави. В такива случаи може да бъде полезно да имате универсален адаптер или преобразувател, за да можете да използвате своите електронни устройства безпроблемно.

Често срещани грешки на туристите

Туристите посещават различни дестинации по света и често срещат предизвикателства или правят грешки по време на пътуването си. Някои от най-честите грешки, които туристите правят, включват:

Недостатъчно планиране и подготовка:

Това може да включва липса на изучаване на местната култура, обичаи и етикет, както и липса на подходящо осигурени ресурси за пътуването като визи, застраховки, финанси и други.

Пренебрегване на безопасността:

Туристите често пренебрегват мерките за безопасност, като остават в непознати и небезопасни райони, носене на прекалено много пари или ценности.

Прекалено много програми и забързаност:

Прекалено дългата програма може да направи пътуването претоварено и стресиращо, като туристите не могат да се насладят на преживяванията и местата, които посещават.

Прекалено много багаж:

Носенето на прекалено много багаж може да бъде натоварващо и да затрудни пътуването.

Недооценяване на местния климат и условия:

Неподготвени туристи могат да се сблъскат със здравословни проблеми, ако не вземат под внимание местния климат и условия, като високите температури, влажността, височината и други.

Неподходящо поведение и неуважение към местната култура:

Неподходящо поведение като грубост, невежество или недооценяване на местните обичаи и традиции може да създаде напрежение и неприятности както за туристите, така и за местните жители.

Добре е да знаем

Обща информация за дестинацията.

Държава

Куба

Изискване за виза

Изисква се

Столица

Хавана

Говорими езици

Испански

Валута

Кубинско песо

Религия

Католицизъм, Християнство

Контакти за електричеството

Напрежение(волтове) 120V , Честота (херцове) 60 Hz

Часова зона

GMT-5, Разлика от България -7 часа

Дрескод

Няма специален дрескод

Имаш въпрос?

Не се колебай да се свържеш с нас. С радост ще отговорим на всички ваши питания и предложения.

    Регистрирай се сега!

    Join the SetSail community today & set up a free account.