fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt
Relaxing

Филипини

Филипини

Филипините са екзотичен архипелаг в Югоизточна Азия, състоящ се от над 7,000 острова, предлагащ рай за любителите на природата и приключенията. Страната е известна със своите зашеметяващи плажове като тези на Боракай и Палаван, кристално чистите води на Ел Нидо и богатите коралови рифове на Тубатаха. Манила, оживената столица, съчетава модерен урбанизъм с исторически чар, докато природни чудеса като вулкана Майон и шоколадовите хълмове на Бохол пленяват всеки посетител.

Филипините са дестинация, която обещава незабравими преживявания – от гмуркане с акули до изкачване на активни вулкани и наслаждаване на местната кухня, богата на морски дарове и тропически плодове. Открийте магията на този уникален архипелаг и се потопете в неговата изумителна красота и културно богатство.

Обща информация

Филипините са архипелаг в Югоизточна Азия, състоящ се от над 7,000 острова, разположени между Филипинско море на изток и Южнокитайско море на запад. Страната има богата история, белязана от различни културни влияния, включително австронезийско, испанско и американско. Испанската колонизация през 16 век е оставила дълбок отпечатък върху културата, религията и езика на Филипините, а след Испано-американската война в края на 19 век, страната преминава под американско управление до обявяването на независимост през 1946 година.

Столицата Манила е културен и икономически център, докато най-големият град Кесон Сити е част от столичния регион. Официалните езици са филипински (базиран на тагалог) и английски, като английският играе важна роля в образованието, бизнеса и администрацията.

Филипините се гордеят със своето природно богатство – от живописните плажове и коралови рифове до величествените вулкани и гъсти гори. Сред най-известните туристически дестинации са Боракай, Палаван, шоколадовите хълмове на Бохол и оризовите тераси на Банау.

Икономиката на страната е една от най-бързо развиващите се в региона, със силно присъствие на земеделието, производството и услугите. Значителен дял от приходите на страната идва от филипинците, работещи в чужбина, които изпращат парични преводи на своите семейства.

С многокултурното си наследство, впечатляващи природни забележителности и динамична икономика, Филипините представляват уникална и привлекателна дестинация както за туристи, така и за инвеститори.

Език и Валута

Филипините са страна с многоезично население, като официалните езици са филипински (базиран на тагалог) и английски. Филипинският език е основният език на комуникация и е широко използван в медиите, образованието и ежедневието. Английският език играе важна роля в бизнеса, правителството и образователната система, което прави Филипините една от най-големите англоговорящи нации в Азия.

Освен филипински и английски, в страната се говорят над 170 местни езика и диалекти. Сред тях са себуано, илокано, хилигайнон, бикол и други. Тази езикова разнообразие отразява богатото културно наследство и етническа многообразие на филипинците.

Филипините са уникални със своето съчетание на западни и източни културни влияния, което се отразява и в езиковото разнообразие на страната.

Валутата на Филипините е филипинското песо, обозначавано със символа “₱” и с международния код “PHP”. Едно песо се разделя на 100 сентаво. Банкнотите и монетите на филипинското песо са с различни номинали, като банкнотите обикновено са в стойности от 20, 50, 100, 200, 500 и 1000 песо, а монетите – от 1, 5, 10 и 25 сентаво, както и 1, 5 и 10 песо.

Филипинското песо е стабилна валута, която се използва за всички видове търговски и финансови транзакции в страната. Туристите могат лесно да обменят валута в банки, обменни бюра и хотели, а банкомати са широко разпространени в големите градове и туристически дестинации. Кредитните карти също се приемат в по-големите търговски обекти и хотели.

Храна

Филипинската кухня е разнообразна и уникална, като съчетава местни, испански, китайски и американски кулинарни влияния. Тя е известна със своите смели вкусове, разнообразие от подправки и използването на пресни местни продукти.

Ето някои от най-известните ястия:

Adobo

Смятано за национално ястие, адобо се приготвя от месо (обикновено пилешко или свинско), което се маринова и готви с оцет, соев сос, чесън и други подправки.

Kare-Kare

Каре-каре е филипинска яхния със зеленчуци, волска опашка и гъст пикантен фъстъчен сос. Произхождащ преди испанците да пристигнат във Филипините, каре-каре е филипинска традиционна храна.

Sisig

Sisig е пикантно, мазно месно ястие със свинска глава и черен дроб, маринован в оцет, соев сос, сок от каламанси и люти чушки. Известен също като „златен лайм“, каламанси е цитрусов плод, който обикновено се използва във филипинската лимонада.

Култура

Културата на Филипините е богата и разнообразна, резултат от вековни взаимодействия между местни традиции и външни влияния. Тя отразява смесица от австронезийски, испански, американски, китайски и други културни елементи.

Филипините са били испанска колония повече от три века, което оставя траен отпечатък върху религията, езика, архитектурата и празниците. Католицизмът, въведен от испанците, е доминиращата религия, като около 80% от населението са католици. Американското управление в началото на 20-ти век допринася за разпространението на английския език и западния начин на живот.

Филипинците са известни със своята музикалност и танцови умения.

Традиционни танци като тникалинг (танц с бамбукови пръти) и кариньоса (испански влияния) са популярни. Филипинската музика също варира от традиционни народни песни до съвременни поп и рок изпълнители. Филипинците са и изключително талантливи във визуалните изкуства, литературата и киното.

Електричество

Във Филипините електричеството се доставя на стандартно напрежение от 220 волта с честота от 60 херца. Големите градове и туристическите дестинации имат стабилно електрозахранване, но в отдалечените райони и на някои острови може да има временни прекъсвания или нестабилност на захранването.

Щепселите и контактите, използвани във Филипините, са от тип А, B или C. Тип A е с две плоски пинове, тип В – с два плоски пина и трети заземителен пин, а тип C – с два кръгли пина. Туристите, които идват от страни с различен тип щепсели, може да имат нужда от адаптери.

Важно е да се подчертае, че е винаги добра идея да имате собствен адаптер, ако планирате да зареждате електронни устройства или да използвате електрически апарати по време на престоя си във Филипините.

3.5

Забележителности

Филипините са страна с изобилие от природни чудеса, които привличат туристи от цял свят. Сред най-впечатляващите забележителности се открояват Шоколадовите хълмове на Бохол – уникални геоложки формации, които през сухия сезон наподобяват шоколадови бонбони, подземната река на Пуерто Принсеса в Палаван – част от световното наследство на ЮНЕСКО, която тече през величествена варовикова пещера, и водопадът Тинуян в Бислиг – често наричан “Малката Ниагара на Филипините” със своите три нива на каскади. Тези природни забележителности предлагат незабравими преживявания и са задължителни за всеки, който иска да опознае богатото природно наследство на Филипините.

Шоколадовите хълмове

Шоколадовите хълмове в провинция Бохол наброяват поне 1260 почти симетрични хълма. Името им произлиза от появата им след сухи периоди, когато зелената трева става кафява.

Хълмовете, за които се смята, че има около 1776, са разположени на площ от около 50 квадратни километра.

 

Хълмовете се различават по височина и размер, но заоблените им куполни върхове ги карат да изглеждат еднакви от разстояние.

Легендата разказва, че хълмовете са направени след вражда между двама великани.

 

Подземната река на Поерто Принцеса

В рамките на парка Пуерто Принцеса се намира скрита река, която тече под земята и голяма част от пейзажа на парка седи върху варовикови скали. Реката минава през варовика и се влива директно в морето, правейки части от тази подземна река приливни.

Поради местоположението си, реката и околните паркове са част от разнообразна екосистема, обхващаща както планините, така и морето, което й придава някои от най-важните горски системи в Азия.

Обиколки с лодка водят туристите през подземната река, където могат да видят подземни водопади и пещери, облицовани с кристали.

Водопад Тинуян

Скритото съкровище на Филипините, водопадът Tinuy-an се изсипва на три нива от височина от 55 метра. Водопадите са популярни сред плувците, които се възползват от прохладните води в особено влажни дни. Предлагат се салове, за да отведат туристите по-близо до водопада.

 

Името Tinuy-an се превежда като „умишлено действие“ на местния диалект и е свързано с фолклора. Говори се, че племената от Агусан са заловили хората, живеещи на планината Магдивата, и са ги поробили. Те били принудени да правят малки лодки и след това да гребат в лодките превозвайки  своите господари по реката.

Робите използвали това като възможност да насочат лодките към водопада и да избутат господарите си през ръба.

 

Често срещани грешки на туристите

Туристите посещават различни дестинации по света и често срещат предизвикателства или правят грешки по време на пътуването си. Някои от най-честите грешки, които туристите правят, включват:

Местен език

Макар и много мексиканци да говорят английски, усвояването на някои основни изрази на испански език може да помогне значително при комуникацията с местните жители.

Местните обичаи и култура

Важно е да се уважават местните обичаи и културни норми. Например, уважавайте местната религия и обичаите при посещение на религиозни обекти и святи места.

Времето за пътуване и разстояния

Планирайте своето време за пътуване и предвидете допълнително време за пристигане на местата, които искате да посетите.

Сигурност

Преди да посетите дадена забележителност или дестинация, проверете актуалната информация относно сигурността в района, за да избегнете евентуални опасности.

Със съзнателност и внимание към тези общи грешки, може да имате по-приятно и безопасно преживяване във Филипините.

Добре е да знаем

Обща информация за дестинацията.

Държава

Филипини

Изискване за виза

Не се изисква

Столица

Манила

Говорими езици

Филипински, Английски

Валута

Филипинско песо

Религия

Християнство, Католицизъм

Контакти за електричеството

Напрежение(волтове) 220V , Честота (херцове) 60 Hz

Часова зона

GMT-8, Разлика от България - 5 часа

Дрескод

Няма специален дрескод

Имаш въпрос?

Не се колебай да се свържеш с нас. С радост ще отговорим на всички ваши питания и предложения.

    Регистрирай се сега!

    Join the SetSail community today & set up a free account.