fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt
Relaxing

Южна Африка

Южна Африка

Южна Африка, разположена на южния край на континента Африка, предлага зашеметяващо разнообразие от природни красоти и културни богатства. Със своите плажове, национални паркове и различни етнически общности, страната привлича туристи с уникални възможности за сафари, изключителни градове като Кейптаун и Йоханесбург, както и исторически аспекти, включително преодоляването на Разделението. Вкусете от богатата кухня и открийте многокултурната история на този красив регион.

Обща информация

Република Южна Африка (ЮАР) е държава, която се намира в най-южната част на континента Африка с 2798 km брегова линия на Атлантическия и Индийския океан. На север тя граничи с Намибия, Ботсвана и Зимбабве, на североизток – с Мозамбик и Есватини, а държавата Лесото е анклав – напълно обкръжена от територията на Република Южна Африка.

Южна Африка е дом на множество етнически групи, като зулу, коса, африканска и английска общност. Страната премина през историята на апартейда, който е представлявал система на расово разделение, преодоляна през 1994 г. с изборите, на които Нелсън Мандела стана първият черен президент.

Трите най-популярни града в Южна Африка са Кейптаун, Йоханесбург и Дурбан. Кейптаун е известен със своя красив пейзаж, включително планината  Масата и красивите плажове, Йоханесбург е икономическият център с множество музеи и културни атракции, а Дурбан е популярен брегов град с топли плажове и богато наследство.

Южна Африка е известна с богатото си природно разнообразие, включващо плажове, планини, пустини и савани. В страната се намират изключителни национални паркове, като Крюгер, където може да срещнете разнообразие от диви животни. Те предлагат уникални възможности за сафари и наблюдение на дивата природа.

Визов Режим

Българските граждани, притежаващи обикновени паспорти, желаещи да влязат на територията на Република Южна Африка, могат да получат виза от нейното посолство в София. Необходимо е да притежавате валиден паспорт, с положена в него входна виза за Южна Африка. Паспортът Ви трябва да бъде валиден 30 дни след датата на отпътуване от РЮА и да има поне три празни страници.

 

За издаване на Южноафрикански визи са необходимите следните документи:

 • 2 цветни снимки паспортен формат, хартиен носител, размер 3х4 – в деня на явяване в консулския отдел;
 • Паспорт, валиден минимум 30 дни от датата на излизане от Южна Африка, с поне 3 празни страници;
 • Банково извлечение на английски език и заверено от банката ви с подпис и печат на банката, за последните 3 месеца. В лучай, че е на български език – да има прикрепен превод на английски език към него на първа и последна страница;
 • Писмо от местоработата ви, удостоверяващо служебното ви положение и доходи;
 • Потвърждение на хотелска и самолетна резервация;
 • Оригинално писмо от туроператор, удостоверяващо маршрута на посещението ви.
 • Самолетен билет;
 • Копие на хотелска резервация.

Език и Валута

В Южна Африка официалните езици са английски, африканс, сесото, зулу и други. Английският се използва широко в деловия и образователен сектор и често е комуникативен език между различните етнически групи. Английският език е повлиял на част от езиците в ЮАР, но и те на свой ред са оказали влияние върху него.Южноафриканският английски език е установен и уникален диалект, който е силно повлиян от африканс и другите официални езици. Днес езикът се използва от правителството, в рекламите и в бизнеса. Освен това е задължителен предмет във всички училища.

Валутата на Южна Африка е южноафриканският ранд (ZAR). Кодът му в международната валутна система е ZAR.  Курсът за обмен може да варира в зависимост от мястото, където правите обмяната, и текущите валутни курсове. Един Български лев се равнява на 10.26 Южноафрикански ранд към дата 15.12.2023 г.

Храна

Преди време, когато в Южноафриканската република все още се живеело по системата на апартейд, главно местните жители били тези, които приготвяли вкусна храна, а белите само се възползвали от кулинарните им умения. Ето защо вероятно на никой член на бялата средна класа тогава не му е хрумвало, че гастрономията всъщност е изкуство.

Южноафриканската кухня е изключително разнообразна и вдъхновена от множеството културни влияния в страната. Тук се срещат африкански, европейски и азиатски вкусове, които образуват уникални ястия. Природата, богатството на местните съставки и традициите играят ключова роля в южноафриканската кулинария.

Ето някои от характерните ястия и храни в Южна Африка:

Боботие (Bobotie)

Това е традиционно южноафриканско ястие, приготвяно от подправена кайма от месо, покрито с яйца и млечен сос. Обикновено се сервира с ориз.

Потджий (Potjiekos)

Това е традиционно ястие, приготвяно на открит огън в тежък метален съд. Обикновено включва месо, зеленчуци и подправки, съчетани и оставени да се готвят на бавен огън.

Самоза (Samoosa)

Влизащ във вкусовата палитра от азиатското влияние, самозата е ястие от тесто, пълнено с подправен кайма и зеленчуци.

Култура

Културата в Южна Африка е изключително разнообразна и богата, отразявайки историческите, етническите и социални влияния в страната. В следствие на многоликостта на населението, Южна Африка предлага уникално съчетание от традиции, изкуства, музика и езици. Разнообразието на различни култури се отразява в различни аспекти на ежедневния живот и изкуството в страната. Религиозната многообразие включва християнство, ислям, хиндуизъм и традиционни африкански религии. Различните религиозни практики съчетани с традиционните верования образуват богата религиозна картина.

Традиционните музикални стилове като мбаканга, исикатамия и гумба, както и традиционни танци, играят важна роля в културата. Зулуските танци, например, са известни с техните енергични и цветни изпълнения. Южноафриканските художници създават различни изкуства, включително скулптури, живопис, тъкани и уникални ръкоделия. Това често е начин за изразяване на културната идентичност.  Литературата в Южна Африка често отразява социалните и политическите предизвикателства, които страната е преживявала. Творци като Надин Гордимер и Жан Туар обогатяват световния литературен канон.

Активности

Южна Африка предлага богатство от разнообразни активности и преживявания за посетителите. Независимо дали сте природолюбител, обичате екстремни спортове, харесвате културни разходки или търсите релаксация, тази държава има нещо за вас.

Сафарито в Южна Африка е едно от най-вълнуващите и незабравими преживявания, които могат да се предложат на обичайните туристи. Страната е дом на някои от най-известните национални паркове и резервати в света, където посетителите могат да наблюдават разнообразие от диви животни в тяхната естествена среда.

Южна Африка е известна със своите изключителни вина и разнообразни винени региони. Винените турове в страната представляват прекрасна възможност за почитателите на виното да се насладят на уникални сортове и да се запознаят с производствения процес.

Южна Африка разполага с разнообразни и интересни градове, в които се сливат множество култури, истории и архитектурни стилове. Посещението на тези градове предоставя възможност за възхитителни културни разходки. Разгледайте градове като Кейптаун, Йоханесбург и Дурбан, където може да посетите музеи, галерии и културни забележителности, за да се запознаете с историята и културата на страната.

Южна Африка е изключително популярна дестинация за любителите на екстремните спортове, предлагайки разнообразие от вълнуващи преживявания в различни природни среди. Ако сте любител на екстремните спортове, Южна Африка предлага възможности като рафтинг, каякинг, сърф и дори каране на ски.

Електричество

В Южна Африка електрическата система е стандартизирана и работи на 220-230 волта с честота от 50 херца. Страната използва стандартни типове електрически контакти, които са подходящи за европейските устройства. Обаче, може да забележите, че в Южна Африка се използват и трите типа стандартни контакти, така че е възможно да срещнете разнообразие в зависимост от местоположениети си.

Ако сте от страна с различен вид електрически система, ще ви е необходим адаптер за контакти. Преди да посетите страната, е добре да се уверите, че имате подходящите адаптери или трансформатори, ако вашите електрически устройства изискват различно напрежение или честота.

Често срещани грешки на туристите

Пътуването в Южна Африка може да бъде незабравимо приключение, но за да се осигури гладко и приятно преживяване, туристите често трябва да избягват определени грешки. Ето някои от честите заблуди или пропуски, които туристите правят в Южна Африка:

Недооценяване на безопасността

Въпреки че Южна Африка е прекрасна дестинация, някои райони могат да бъдат опасни. Туристите трябва да бъдат особено внимателни в градски райони и да използват стандартни мерки за безопасност.

Не подценяване на слънцето

Африканското слънце може да бъде много силно, особено през лятото. Туристите често правят грешката да се излагат на слънце без подходяща защита, което може да доведе до слънчеви изгаряния.

Игнориране на здравно осигуряване

Преди да посетите Южна Африка, е препоръчително да имате подходящо здравно застраховане. Медицинските разходи могат да бъдат високи, и здравната застраховка ще ви предпази от неприятности.

Не спазване на местните правила за движение

В Южна Африка се движението на автомобилите се извършва в лявата част на пътя. Туристите често се объркват, което може да доведе до опасни ситуации.

Подценяване на дългите разстояния

Южна Африка е голяма страна, и пътуването между различните градове може да отнеме много време. Планирайте пътуването си внимателно и вземете предвид разстоянията.

Не спазване на етикета на сафарито

Ако планирате сафари, е важно да спазвате указанията на рейнджъра и да не се приближавате прекалено близо до дивите животни. Това е за вашата собствена безопасност.

Игнориране на вода

В зависимост от района, в който се намирате, водата може да не е подходяща за пиене. Уверете се, че пиете бутилирана вода, за да избегнете проблеми със здравето.

Добре е да знаем

Обща информация за дестинацията.

Държава

Южна Африка

Изисквания за виза

Необходима е виза

Столица

Кейптаун

Говорими езици

Английски, Африканс, Зулуски

Валута

Южноафрикански ранд

Площ на страната (km2)

1 221 037 km²

Имаш въпрос?

Не се колебай да се свържеш с нас. С радост ще отговорим на всички ваши питания и предложения.

  Регистрирай се сега!

  Join the SetSail community today & set up a free account.