fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt
Relaxing

Сейшели

Сейшели

Република Сейшели е островна държава в индийския океан, разположена на 155 острова. Този тропически рай привлича туристи с бели плажове, кристално чисти води, удивителен подводен свят и уникална флора. Сейшелските острови са известни с луксозни курорти, предлагащи високо качество на обслужване, както и възможности за романтични почивки, водни спортове и екзотична кухня. Тук може да откриете уединени заливи, национални паркове с уникални видове растения и животни, както и да се насладите на неповторимата атмосфера на този тропически район.

Обща информация

Сейшелските острови са разположени в индийския океан, на североизток от Мадагаскар и на изток от континентална Африка. Относително близо до Сейшелските острови са и островите Мавриций и Реюнион на юг, Мейота и Коморските острови на югозапад и Сувадивската група на Малдивските острови на североизток. В цялост, групата се състои от 155 острова, които образуват един от най-красивите архипелази в света. Наречени са на името на Жан Моро дьо Сешел, финансов министър при управлението на Луи XV.

Сейшели имат най-малкото население от суверенните страни в Африка. Столицата на Сейшелите е Виктория, която се намира на остров Махе, най-големият остров в архипелага. Туризмът и риболовът са основните двигатели на икономиката. Островите привличат туристи с тяхната природна красота и екзотични плажове. Сейшелите имат тропически климат с високи температури през цялата година. Те разполагат с богат биоразнообразен свят и се гордеят с усилията си за опазване на околната среда. Много от островите са обявени за природни резервати.

Език и Валута

На Сейшелските острови се използват три официални езика. Креолският е един от основните езици в Сейшелите. Сейшелският креолски е език, който се развил от френския език и се използва от голямата част от населението за ежедневно общуване. Френският език също е официален и се използва в официални документи, образование и правителствени институции. Този влиятелен език е останал от периода на френска колонизация. Третият официален език е Английският, който се използва в правителствени сфери, образование и комуникации с международни партньори. Той често се използва в туристическия сектор.

Валутата на Сейшелите е Сейшелска рупия. Кодът на валутата е SCR, а символът за рупията е “₨” или просто “SRe.” Рупията се използва като официално средство на обмен и плащания в страната.  Курсът за обмен може да варира в зависимост от мястото, където правите обмяната, и текущите валутни курсове. Един Български лев се равнява на 7.36 Сейшелска рупия към дата 01.021.2024 г.

Храна

Храната на Сейшелските острови отразява местната култура и влиянията от африканската, френската, индийската и креолската кухня. В следствие на богатството от морски ресурси, рибата и морските продукти играят важна роля в традиционната сейшелска храна.

Ето някои от характерните ястия и храни на Сейшелите:

Shark Chutney

Докато лютеница се сервира отстрани към много ястия в Индия, сейшелците, с тяхната лютеница от акула, се отнасят към това вълнуващо ястие като към много повече от скромна гарнитура. Това уникално, но приятно ястие се приготвя чрез варене и пасиране на месо от акула и смесването му с лайм, куркума, пържен лук и билимби. Сервира се в почти всеки креолски ресторант в тази страна и можете да го насладите с основното си ястие.

Coconut Curry

Друго допълнение към списъка със задължителни храни на Сейшелите е всеизвестното кокосово къри, което обикновено се яде с ориз. Това къри се приготвя чрез запържване на лук, джинджифил, чесън и редица  подправки, докато кухнята се изпълни с фантастичния аромат, излъчващ се от ястието. След това се добавя прясно приготвен кокосов крем с листа от къри и щипка шафран, за да завърши това традиционно креолско ястие. 

Bouyon Bred or Fish Soup

Много здравословно ястие, което е част от кухнята на Сейшелските острови, bouyon bred е бистър бульон, приготвен от пресни листа от моринга и пържена риба. Произлиза от френската дума “bouillon” или по-скоро “bouillir”, което означава варене, това ястие може да се консумира самостоятелно или с ориз. Останалият бульон също се яде, за да помогне за възстановяването от настинка или грип, тъй като е пълен с хранителни вещества.

Култура

Сейшелските острови имат разнообразна и уникална култура, която е смесица от африкански, европейски и азиатски влияния. Африканските и европейски народи, както и имигрантите от Индия и Китай, са оставили следи върху традициите и обичаите на този архипелаг в Индийския океан.

Една от характерните черти на сейшелската култура е музиката и танците. Криолската музика, която се пее на френски и английски език, съчетава елементи от африкански, европейски и местни музикални традиции. Сейшелските танци често се изпълняват с ярки и цветни костюми и са вдъхновени от африканските и креолските традиции. Фестивалите и празниците играят важна роля в живота на местните жители. Например, “Ла Дижиньол” (La Digue Festival) е традиционен фестивал на остров Ла Диг, който включва музикални и танцови представления, състезания по кану и други забавления.

Традиционните ръчно изработени изделия, като например тъкани и кукли от кокосови листа, представляват също важна част от сейшелската култура. Местните хора са горди с традиционните си умения и ръчни изделия. Като цяло, културата на Сейшелските острови е богата и разнообразна, като отразява многогодишната история и влияния на различни етнически групи.

Активности

Сейшелските острови предлагат разнообразие от активности за посетителите, които искат да се насладят на красивата природа и уникалната атмосфера на архипелага. Сейшелите са известни с прекрасните си плажове с бял фин пясък и тюркоазени води. Посетителите могат да се насладят на слънце, море и пясъчни игри на плажовете на островите Махе, Праслин и Ла Диг. Разнообразието от коралови рифове и морски видове прави гмуркането и снорклинга изключително популярни. Остров Махе е дом на някои от най-добрите гмуркачески места като Блу Хол, където се предлага възможност за изживяване на подводни приключения.

Много посетители предпочитат да изнасят към различните острови с лодки или хеликоптери, за да изживеят разнообразието на Сейшелските острови. Това предоставя възможност за посещение на отдалечени плажове и тихи природни резервати. Сейшелските острови разполагат с множество пешеходни маршрути и екскурзии в природата, които позволяват на посетителите да открият красотата на островите. Запазените райони и националните паркове предоставят възможности за разнообразни приключения в дивата природа.

Посетителите могат да се включат в местни събития и фестивали, където могат да опознаят културата, традициите и местните хора. Някои от луксозните курорти в Сейшелите предлагат голф игрища със спектакуларни гледки. Любителите на водните спортове могат да се насладят на кайак, ветроходство, водни ски и риболов. Много хотели и курорти предоставят оборудване и услуги за активности на водата.

 

Електричество

Сейшелските острови използват стандартното европейско напрежение от 230V и стандартната честота от 50Hz. Техният електрически стандарт е сходен с този в много европейски страни. В повечето хотели и туристически обекти ще намерите стандартно оборудване за захранване, което улеснява посетителите от различни части на света. Въпреки това, ви препоръчваме да си носите адаптер, тъй като има възможност за вариации при контактите в различните обекти и региони на островите.

Често срещани грешки на туристите

Пътуването до Сейшелите може да бъде незабравимо приключение, но за да се осигури гладко и приятно преживяване, туристите често трябва да избягват определени грешки. Ето някои от честите заблуди или пропуски, които туристите правят на Сейшелите:

Неинформираност за местните обичаи и култура

Непознаването на местните традиции и обичаи може да доведе до неудобства или недоразумения. Предварителното изучаване на основните аспекти на културата може да помогне.

Изпускане на важни туристически атракции

Някои туристи пропускат да посетят значими забележителности поради липса на планиране или недостиг на информация. Добре е предварително да се информирате за ключовите атракции в дадената дестинация.

Неоправдано натоварване с програма

Опитването да се види и направи твърде много в кратко време може да доведе до умора и неудовлетворително преживяване. Важно е да се прави разумен график и да се остави време и за почивка.

Игнориране на безопасността

Туристите често правят грешката да игнорират мерките за безопасност в дадена страна. Важно е да се следват съветите за безопасност и да се избягват рискови области.

Недостатъчна вода и хидратация

В горещи дестинации, туристите често не подценяват нуждата от достатъчно вода и се излагат на риск от обезводняване.

Пренебрегване на местната кухня

Някои туристи се придържат към познатата им храна и пренебрегват възможността да опитат местната кухня. Опитването на традиционни ястия е част от обогатяващото туристическо преживяване.

Неправилно обличане за времето

Неподходящото  обличане за местните климатични условия, може да създаде дискомфорт и да повлияе на преживяването.

Добре е да знаем

Обща информация за дестинацията.

Държава

Сейшели

Изисквания за виза

Не е необходима виза

Столица

Виктория

Говорими езици

Сейшелски креолски, Френски , Английски

Валута

Сейшелска рупия

Площ на страната (km2)

459 km²

Имаш въпрос?

Не се колебай да се свържеш с нас. С радост ще отговорим на всички ваши питания и предложения.

    Регистрирай се сега!

    Join the SetSail community today & set up a free account.