fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt

Hegemon Travel

5 интересни факта за остров Бали

5 интересни факта за остров Бали

Бали е най-известният остров в Индонезия. Невероятната му природа, тропическите плажове и усмихнатите балийски хора правят това място една от най-популярните туристически дестинации в света.

С хилядите туристи, които прекарват ваканциите си там всяка година, има много неща, които вероятно знаете за острова. Известните места за сърфиране, популярни места за гмуркане и свещените храмове не са тайна, но въпреки това има още много за откриване.

Така че, за да ви разкажем повече за това прекрасно място, създадохме кратък списък с неща, които вероятно не сте знаели за Бали!

1. Най-скъпото кафе в света

Най-скъпото кафе в света идва от остров Бали. Нарича се Kopi Luwak и не е типичното кафе на зърна. Кафените зърна се поглъщат и обработват в стомаха на едно малко животинче, наречено „Лувак“. Това е подобно на котка създание, което някога е било смятано за вредител в Азия. По време на храносмилателния процес зърната се разграждат и голяма част от киселинността се премахва. След това екскрементите се събират и се произвежда кафе Kopi Luwak.

2. Черни пясъчни плажове

Когато се сетите за Бали, вероятно си представяте бели плажове и синьо море. Въпреки че има някои зашеметяващи плажове от този тип, остров Бали има и множество такива с черен пясък. Благодарение на двата активни вулкана на острова можете да видите с очите си вулканични плажове с черен пясък като Lovina и Amed Beach по време на нашето пътуване до Бали.

3. Официален „ден на мълчанието“

За разлика от повечето места по света на които посрещането на Нова година е изпълнена с празненства и веселба, в Бали започва с тишина. Първият ден от новия календар се нарича Nyepi. На този ден никой не се допуска по улиците. Шумът и светлината по къщите трябва да бъдат сведени до минимум и тези правила важат за всички, които са на острова. В деня на Nyepi традиционна балийска охраната, наречена Pecalang, следи и предотвратява всяко възникнало безпокойство на този ден.

4. В Бали има 4 основни имена

Това е един от фактите за Бали, които посетителите на острова са склонни да забелязват, но всъщност не разбират. В балийската култура има 4 основни имена. Това е необичайно, но със сигурност обяснява някои неща, които много от туристи ще забележат, докато се движат из острова. Има проста причина за това и тя е, че когато се роди първородно бебе, то се казва Wayan. Вторият роден е Made. Третият е Nyoman, а четвъртият роден е Ketut. Това не се променя и когато се роди пето дете, те се връщат на името Wayan и този цикъл просто продължава. Имената могат да се дават на момчета и момичета.

Въпреки това, някои балийци имат имена, които обозначават тяхната каста или клан. Например, хората от кастата Wesya (аристократична) могат да бъдат наречени Gusti, Deva, или Desak, хората от кастата Kshatriya (царе и воини) често се наричат Ngura, Anak Agung или Thekorda, а хората от най-висшата свещеническа каста, Brahmana, често се наричат Ida Bagus за мъже или Ida Ayu за жени.

5. Оризовите полета на остров Бали са специални

Бали има напоителна система, наречена „субак“, която е на повече от 1000 години и е включена в списъка на наследството на ЮНЕСКО. Това е системата, която ще видите около всички известни оризища на острова като едни от най- известните полета са Тегалаланг в Убуд. Тези оризови тераси са неразделна част от балийската култура . Системата “субак” има философска концепция, хармонизирана с принципите на духовното и природното. Местните хора са убедени, че това е и основната причина, поради която балийските производители на ориз са сред най-успешните в Индонезия.

Post a Comment

Регистрирай се сега!

Join the SetSail community today & set up a free account.