fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
d

Hegemon Travel

Как да си поръчаме бира в различните държави?

Как да си поръчаме бира в различните държави?

Пътуването и приключенията са едни от най-любимите ни занимания, вярваме и на вас. Също толкова обичаме и да пийваме биричка. Представете си насладата да пътувате из света и да дегустирате любимото питие. Страхотно изживяване е, след дълга опознавателна обиколка на дестинацията, вечер да се отпуснете с бира в ръка. Пътуването и бирата са двете неща, които често пъти сближават хората. Попадайки в друга страна, обаче, често пъти пред нас стои езиковата бариера. Днес от Хегемон Травел Ви даваме кратък справочник как да поръчате още една бира на различни езици. Усвоявайки тези фрази, със сигурност пътуването ще е една идея още по-приятно. И нека езиковият урок за поръчване на бира започне сега: Освен така ценната фраза “Още една бира, моля” ще Ви представим и някой любопитен факт за бирата в различни части на света.

1. “Oще една бира, моля” на немски

“Noch ein Bier, bitte” е фразата, която трябва да използвате, когато сте в Германия или друга немскоговоряща страна. Германия безспорно е един от лидерите в производството и пиене на бира. Затова и нашият езиков справочник за поръчване на бира, започва именно с фраза на немски. Всички сме чували за Октоберфест – най-известният бирен фестивал. Въпреки че, има доста любопитни факти за него, ние ще се фокусираме върху нещо любопитно, но и практично. Трябва да знаете, че има части в Германия, където ако видят бирената Ви чаша празна, веднага ще я заменят за пълна. Това, обаче, ще се отрази сериозно на джоба Ви. Как да избегнете това? Задължително бирената чаша в Германия се сервира върху подложка. На нея сервитьорите отбелязват с чертички всяка донесена бира. За да накарате сервитьорите да спрат да Ви носят бири, които не сте поръчвали, трябва да направите нещо просто. Когато приключите с пиенето на бира, просто поставете подложката върху чашата. Така ще покажете, че сте приключили с пиенето.

2. Чешкото “Още една бира, моля”

„Ještě jedno pivo, prosím“ използвате ли в Чехия – другата мека на бирата, бъдете сигурни, че веднага ще Ви донесат любимото питие. Вече след като знаете най-важната фраза за Вашето пътуване в Чехия, то ето и малко любопитни факти за Чехия и бирата. Едни от по-любопитните факти са, че в Чехия местните пият повече бира, отколкото вода /средно по 161 литра за година на човек/. Затова може да има и логично обяснение, което се корени във факта, че бирата е по-евтина от водата. Ако сте страстен любител на пътуванията и бирата, то в Чехия имате уникалната възможност да спите в местна пивоварна. Ако, пък, сте от тези, които обичат да дестустират различни видове бира, имайте предвид, че много от местните традиционни барове предлагат само един вид. Друго интересно нещо за бирата и пътуването в Чехия е, че там има трамвайни барове с бира. Готови ли сте за едно бирено приключение в Чехия, с нас от Хегемон Травел, след като научихте тези любопитни факти?

3. „Un’altra birra, per favore“ е италианската фраза за „Още една бира, моля“

Безспорно Италия е една от страните, където може да се насладите на превъзходни бири. Освен, с богатата си история, шедьоври на изкуството и ненадмината природна красота, Италия може да се похвали и с първокласна бира. Желаете да се разхладите в летните горещини, кажете „Un’altra birra, per favore“ и любимото питие ще Ви е сервирано на масата. Любопитното за Италия и по-специално за Перуджа е, че там се намира третият най-малък бирен бар в света. Дори малък по площ, в него ще откриете голямо разнообразие от висококачествени бири.

4. “Още една бира, моля!” в Ирландия.

Ирландия е известна не само с природните си красоти, но и с едни от най-страхотните бири в света. Със сигурност, попадайки в Ирландия, няма как да изпиете само една бира, така че със сигурност фразата, която трябва да научите е: Beoir eile le do thoil – “Още една бира, моля”. Добре е да знаете, че след чехите, ирландците са тези, които консумират най-много бира. Не случайно там се намира най-старата кръчма в Европа, създадена още 10 век. Освен това, в Дъблин задължително трябва да посетите Музея на Гинес. Сградата, в която се помещава е 7-етажна и има формата на бирена чаша. Интересните занимания в този музей са свързани с дегустацията на бира и уроците по правилно наливане, за които може да получите и сертификат.

5. На гръцки “Още една бира, моля” –  Mia akómi bíra parakaló

Гърция е една от нашите най-любими дестинации, особено в летните горещини. Приказни плажове, с красиви залези, богата история и душевност – това е Гърция. Със сигурност, повечето от Вас свързват Гърция с узото, но бирата им също не е за подценяване. Докато се излежавате на плажа, една студена бира винаги е добро решение, а втората е още по-добро. “Μια ακόμη μπίρα παρακαλώ” – Mia akómi bíra parakaló e фразата, която задължително трябва да научите до 8 септември. Така “Ловът на залези” в Корфу  ще е още по-сладък.

Post a Comment

Регистрирай се сега!

Join the SetSail community today & set up a free account.