fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt

Batu Caves

140-метрова статуя на хиндуисткото божество лорд Муруган, видима от километри, стои на стража пред пещерите Бату. Тази статуя е най-високата на хиндуисткото божество в Малайзия и третата по рода си в света, след статуята на Кайлашнат Махадев в Непал и статуята на Гаруда Уисну Кенкана в Индонезия.

Тези гигантски пещери, на 13 км северно от центъра на града, са открити за първи път през 1878 г. от американеца Уилям Хорнадей. Днес пещерите са основната туристическа атракция. Трябва да изкачите 272 стъпала, за да стигнете до главната пещера, която се нарича Катедралата или Храмовата пещера. Тя е дълга 180 метра и висока 100 метра. Има няколко отвора в сводестите тавани, а дневната светлина създава вълшебно усещане.

На дъното на Светлинната пещера пък  се намира хиндуистки храм. По пътя ни нагоре към пещерата и вътре в тях ще видите статуи, изобразяващи хиндуистката митология.

Друга пещера е наречена Тъмната пещера. Тя не е отворена за туристи. Дълга е 400 метра, а  височината и е на повече от 100 метра от земята.

Пещерите Бату са сред най-свещените хиндуистки светилища в Малайзия. Веднъж годишно, през януари или февруари, се провежда хиндуисткият фестивал, наречен Тайпусам. Празнува се в цяла Малайзия и в Сингапур. По време на фестивала в пещерите идват около 800 000 поклонници и туристи. За тях това е празник на вярата и издръжливостта, съчетава честването на лорд Субраманиам, най-малкият син на хиндуисткия бог Шива, и съюза на звездите Пусан и Брихаспати.

Регистрирай се сега!

Join the SetSail community today & set up a free account.