fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP

Hegemon Travel

Отбелязваме Денят на Земята – 22 Април

Отбелязваме Денят на Земята – 22 Април

Нашата планета е невероятно място, но се нуждае от нашата помощ, за да процъфтява! Ето защо всяка година на 22 април повече от един милиард души отбелязват Деня на Земята, за да предпазят планетата от неща като замърсяване и обезлесяване. Участвайки в активности като събиране на отпадъци и засаждане на дървета, ние правим нашия свят по-щастливо и по-здравословно място за живеене.

Денят на Земята се отбелязва за първи път в България на 14 декември 1930 г. по инициатива на тогавашния министър на Земеделието и държавните имоти Григор Василев. Инициативата се радва на широката подкрепа на други министри на земеделието от цяла Европа. Празникът на Българската Земя дава повод на организаторите да поемат инициатива за установяване Международен ден на Земята.

За първи път, официално Ден на Земята е отбелязан през 1970 г., когато американски сенатор от Уисконсин организира национална демонстрация за повишаване на осведомеността относно проблемите на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.

Как можем и ние да допринесем

1. Разделяй отпадъците

На една пластмасова бутилка може да и отнеме над 450 години, за да се разгради. Преди да изхвърлите нещо, помислете дали може да бъде рециклирано или използвано отново.

2. Засади дърво

Приблизително 15 милиарда дървета в света се изсичат всяка година, така че можем да помогнем и компенсираме тази загуба, като засадим свое дърво. Дърветата абсорбират въглероден диоксид и отделят кислород, за да дишат хората. Те също така осигуряват подслон и храна за много животни. В зависимост от това къде са засадени дърветата, сянката им може дори да намали нуждата от климатик през по-горещите месеци.

3. Изключи светлините

Тази лампа наистина ли трябва да свети, докато навън е слънчево? Електричеството не идва от нищото – то трябва да бъде произведено от нас. А за тази цел са нужни изкопаеми горива (като въглища, петрол или природен газ), които допринасят за изменението на климата. Но електричеството може да се произвежда и от възобновяеми източници като вятър, вода, слънце и дори слонска тор! Без значение откъде идва, опитайте се да пестите електрическа енергия, като използвате само това, от което се нуждаете.

4. Спирай водата, докато миеш зъбките

Може да изглежда, че е навсякъде, но чистата питейна вода е ограничен ресурс. Всъщност по-малко от един процент от водата на Земята може да се използва от хората. (Останалото е или твърде солено, или твърде трудно достъпно.) Затварянето на крана, докато си миете зъбите, може да спести до 30 литра вода на ден. За да спестите още повече вода, предизвикайте себе си и вземете по-кратък душ (но все пак го вземете!).

5. Отдели от времето си

Стани доброволец в събирането на боклука в близкия парк, започни кампания за събиране на рециклируеми предмети или организирай прожекция на филм с екологична тематика. Като се включваме и работим с други, ние не само помагаме на Земята – ние създаваме и нови приятели!

6. Разпространи идеята

Говори с твоите приятели и познати за това, което правиш и ги помоли да ти помогнат. Използвай силата на социалните мрежи за да достигнеш до максимално много хора. Колкото повече хора я правят, толкова по-добре ще живеем на нашата планета.

Всяка (по)стъпка има значение!

Post a Comment

Регистрирай се сега!

Join the SetSail community today & set up a free account.