fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt

Hegemon Travel

Различната страна на Сейшелите

Различната страна на Сейшелите

Сейшелските острови са известни като земен рай, където туристите от целия свят отиват да се потопят в лукса и спокойствието на изгрева, малцина знаят за вълнуващата различна страна на този островен рай. Всъщност, зад кулисите на изумителните плажове и кристално чистите води се крие богатство от култура, история и екосистеми, които допълнително обогатяват този уникален архипелаг.

Сейшелите са разположени в Индийския океан. Това е място на богата мозайка от културни влияния, исторически събития и уникални природни обекти. Независимо дали се вълнувате от приключенията в тропическите гори, завладявани от разказите за миналото или се възхищавате на традиционната кухня и местната култура, Сейшелите предлагат изключителен поглед в разнообразието на света.

В тази статия ще ви запознаем с  факти за Сейшелските острови, като разкрием не само тяхната екзотична красота, но и различните неща, които ги правят толкова уникални. Чрез съчетаване на интересни факти, ще ви запознаем с неща, които може би все още не знаете за Сейшелите.

Два от природните обекти вписани в листата на UNESCO се намират на Сейшелите

Жив остатък от древните палмови гори на Праслин, Vallée de Mai е зеленото сърце на остров Праслин и съдържа най-голямата непокътната гора на Сейшелските острови от ендемичната кокосова палма. Само с 19,5 хектара Vallée de Mai е един от най-малките естествени обекти на световното наследство на ЮНЕСКО в света и милиони години изолация са довели до еволюцията на много уникални видове в тази гора, които не се срещат никъде другаде по света. Тази мистериозна гора за първи път получава национална защита през 1966 г., когато е обявена за природен резерват от правителството. По-късно, през 1983 г., неговото международно значение и изключителна стойност са признати, когато е вписан като обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Кораловият остров Алдабра, един от най-отдалечените острови на Сейшелите, е на над 1000 км югозападно от главния остров Махе. Алдабра е един от най-големите издигнати коралови острови в света, състоящ се от четири основни острова, които се издигат средно само на 8 м над морското равнище. Алдабра е огромен коралов остров и с размери 35 км на 15 км е най-големият от Сейшелските острови, с площ от около 155 км2 и обща защитена зона от 2559 км2 (включително лагуната, сушата и защитената морска зона). Той остава като универсален изключителен пример за коралов атол и през 1982 г. е вписан като обект на световното морско наследство на ЮНЕСКО.

Легенда за пиратско съкровище

Сейшелските острови са обгърнати от мистерия и романтика, което е вдъхновило много легенди за скрити съкровища. Една от най-известните легенди е тази за съкровището на пирата Оливие Лавасьор , за което се смята, че е скрито някъде в тези води.

Легендата гласи, че през 18-ти век, Оливие Лавасьор бил убиец, пират и капитан на кораб, който се прикривал във водите на Индийския океан. Според разказите, той е ограбвал кораби, крил се в отдалечени заливи и пещери, където е криел съкровищата си.

Според легендата, след като бил пленен, Лавасьор се опитал да примами стражите, като им обещал голямо съкровище, което е скрил някъде в Сейшелските острови. Той никога не разкрил точното място, където е скрил съкровището, преди да бъде осъден и обесен за своите престъпления.

Макар че много са търсили за съкровището на Лавасьор, то остава скрито досега. Това провокира въображението и любопитството на много търсачи на приключения, които все още се опитват да намерят тези загадъчни богатства, за които се вярва, че са скрити някъде сред красивите и изолирани острови на Сейшелите.

Дървото с най-голяма ядка в света

Палмата Коко дьо Мер е най-голямата и е сред най-редките видове растения в света. Тя е ендемична за Сейшелските острови и се среща основно на островите Коко дьо Мер и Прасли.

Една от най-привличащите вниманието характеристики на тази палма са огромните орехи. Тези орехи се считат за най-големите в планетата и могат да достигнат тегло до 25 килограма. Орехът е известен с изключителната си твърдост и издръжливост.

Красивите и екзотични орехи, заедно с великолепната външност на палмата, допринасят за нейната легендарна репутация. В миналото, когато тези орехи първоначално били открити от европейски изследователи, те предизвикали огромен интерес и дори се смятали за реликвии от изгубения Рай. Този митологичен аспект на палмата Коко дьо Мер добавя още едно измерение към нейната величие и привлекателност.

Днес палмата Коко дьо Мер е символ на Сейшелските острови и е една от най-популярните туристически атракции в региона.

Най-голямата сухоземна костенурка в света

“Есмералда” е костенурка от родовете Dipsochelys и Aldabrachelys, която е открита на кораловият остров Алдабра в Сейшелските острови. Тя е известна със своите големи размери и се смята за най-голямата костенурка в света.

“Есмералда” стана известна през 2006 г., когато учените отговорни за проекта за опазване на костенурките от Алдабра я откриха. Тя е намерена на възраст около 170 години и е тежала почти 363 кг. Това я прави в една от най-старите и най-голямата позната костенурка в света.

“Есмералда” е важен символ за научните усилия за запазване на костенурките в Сейшелските острови и един от най-забележителните представители на този вид. Тя привлече вниманието на света към значението на опазването на уникалната фауна на островите Алдабра и на подобни екосистеми в целия свят.

На Сейшелите никога няма урагани.

Наистина, Сейшелските острови са известни със своя уникален климат, който обикновено не включва урагани. Това се дължи на тяхната географска позиция в западната част на Индийския океан. Сейшелите се намират в район, където ураганите рядко се формират и рядко достигат.

Това е една от причините, поради които Сейшелските острови са популярно място за почивка през цялата година за туристи, които търсят топло време и красиви плажове. Въпреки това, въпреки рядкостта на ураганите, Сейшелите все пак могат да бъдат засегнати от някои стихии, като например тайфуни и циклони, които се формират в Индийския океан. Въпреки това такива събития са много редки и обикновено не причиняват значителни щети в сравнение с ураганите, които могат да засегнат други региони на света.

Post a Comment

Регистрирай се сега!

Join the SetSail community today & set up a free account.