fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt

Hegemon Travel

5 любопитни факта за Норвежките фиорди

5 любопитни факта за Норвежките фиорди

Норвегия – страна, която предлага на своите посетители невероятни,  природни чудеса, забележителни градове и изумителна култура. По-голямата част от страната е пресечена от планини с разнообразни форми, създадени от праисторически глетчери.

Най-забележителни са норвежките фиорди – дълбоки прорязъци от вода, появили се след Ледниковата епоха. Определено те са едно от най-зрелищните творения на природата в целият свят.

За да ви разкажем повече за тези чудеса , създадохме кратък списък с 5 любопитни факта за Норвежките фиорди.

1. Фиордите са създадени през Ледниковата епоха

Норвежките фиорди са се образували от топенето на огромни ледници преди много години. По онова време голяма част от планетата Земя била покрита от доста огромни ледници. Сами се досещате, че е било и доста студено. След това обаче започнало да става все по-топло, а ледниците да се топят. Така започнали да се оформят много долини и езера.

2. Норвежките фиорди са по-красиви от Египетските пирамиди, Гранд Каньон и Мачу Пикчу

Ние самите не можем да сравним красотата на чудесата на света, но през 2006 г. експертите на National Geographic определиха най-важните обекти на световното наследство. Норвежките фиорди бяха обявени за победител между някои от най-красивите места в света – Галапагоските острови, Египетските пирамиди, Град Каньон, Ангкор Ват и Мачу Пикчу.

3. Два от Норвежките фиорди са обявени за обекти на ЮНЕСКО

Едно място което е определено за световно наследство от ЮНЕСКО, трябва да има „изключителна универсална стойност за човечеството“. ЮНЕСКО защитава тези територии, за да могат и бъдещите поколения да ценят и пазят тези места.

4. В близост до фиордите ще намерите уникални скални образувания

Някои смятат, че територията около самите фиорди е по интересна и впечатляваща от самите тях, заради уникалните скални образования, които са се образували.

По време на нашето приключение ще посетим някои от тях:

  • Камъкът, който се счита за най-опасния в света – Керагболтен. Той се намира точно над пропаст, затиснат между две скали. Най-смелите от вас ще имат възможност да слязат до него за да направят снимки.
  • Ще посетим и най-популярната скала в Норвегия Прейкестолен. Тя се издига на 604 метра над морското равнище. За туристите най-приятното изживяване е разходката по ръба на скалата и наслаждаването на великолепната панорама към фиорда Лисефьорде.
5. Рядко може да се види лед

Въпреки че фиордите са се образували по време на ледниковата епоха, през повечето време няма как да видите лед в тяхната околност. Климатът е необичайно мек за тази част на света, тъй като му влияе топлото течение Гълфстрийм. Това означава, че можете да срещнете морски живот през цялата година.

Post a Comment

Регистрирай се сега!

Join the SetSail community today & set up a free account.