fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt

Hegemon Travel

Куба: Факти, които правят тази дестинация още по-интересна

Куба: Факти, които правят тази дестинация още по-интересна

Запознаването с Куба е като откриване на културен бижутерски магазин, пълен с исторически съкровища, живописни пейзажи и уникални преживявания. От колоритните улички на Хавана до изгряващите сонце плажове на Варадеро, тази карибска перла не просто мами с красотата си, но и се отличава със своя богата история, културно наследство и неподправени автентични преживявания. В тази статия ще разгледаме някои от фактите, които правят Куба още по-интересна дестинация, привличаща хиляди посетители годишно.

Само в Куба може да срещнете пчелното колибри

Пчелно колибри е вид колибри, който обитава Куба и е най-малката птица в света по отношение на дължината на тялото и масата си. Този уникален вид е известен със своята изключително малка големина и цветните си пера. Пчелните колибрита обичат да се хранят от нектара на цветята, като са важни опрашители за множество растения. Техният невероятно бърз метаболизъм ги кара да посещават много цветя на ден, за да задоволят нуждите си от енергия. Въпреки че пчелните колибри са символ на красотата и богатството на Куба, те са и уязвим вид поради загубата на естествените си местообитания и разрушителните въздействия на човешката дейност.

Улица с дървени павета в Хавана

Според градската легенда някъде през 19-и век един от испанските губернатори намирал шума от каретите и конските копита, постоянно преминаващи под прозореца на спалнята му, за много дразнещ. Както и калните локви, които загрозявали гледката пред красивата резиденция. Затова наредил улицата да се павира с дървени блокчета, които да намаляват шума и да елиминират мръсотията.

Експериментът дал задоволителни резултати, но се оказал твърде скъп, за да бъде приложен за други улици в Хавана. Така това останала единствената улица с дървена настилка в кубинската столица. След като настилката била подновявана няколко пъти, тази идея в крайна сметка била изоставена заради неефективността си.

Доминото е най-популярната игра в Куба

Доминото е най-популярната игра в Куба и е част от традиционната кубинска култура и социален живот. Кубинците обичат да играят домино на открито, често по уличните кафенета и в обществени пространства, където играта става не само спорт, но и средство за общуване и социализация.

Доминото не е просто игра за кубинците – то е символ на техния начин на живот и социалната им идентичност. Тя отразява тяхната връзка със обединението и едновременно с това представлява начин за развлечение и разсъждение. В резултат на това доминото често се свързва с кубинската култура и дори с политическата история на страната, като се използва като средство за общуване и изразяване на мнения.

Бейзболът е най-популярният спорт в Куба

Бейзболът е не просто спорт в Куба – той е част от националната идентичност и култура на страната. Куба е известна като една от водещите бейзболни нации в света и има дълга история в този спорт. Бейзболът просто е в кръвта на кубинците. Всяка улица, всяко игрище, всяка част от страната звучи с удари на бейзболната. Много от най-големите и най-талантливи бейзболисти на света идват от Куба, като те често привличат вниманието на големите лиги в САЩ.

Кубинската бейзболна лига е една от най-популярните и конкурентни в света. Мачовете са събития, на които цялата страна се събира, за да подкрепя своите отбори и да се наслади на зрелищната игра. Кубинците 3 пъти стават олимпийски шампиони в тази дисциплина. Бейзбол практикуват едва ли не всички кубински деца. Но често възникват проблеми с приспособленията за този спорт. Вместо бухалка се налага да използват обикновена палка, а топката се заменя с тапа за вино.

В Хавана има парк на името на Джон Ленън

В Хавана има парк на името на Джон Ленън. Кубинският лидер Фидел Кастро е бил голям фен на творчеството му и дори е разпоредил на мястото да се постави бронзова статуя на музиканта. Интересен факт е някои дни и при струпването на големи групи туристи, на статуята се слагат истински афтентични очила, които придават завършен вид на статуята.

 

2349€ 2199€

Post a Comment

Регистрирай се сега!

Join the SetSail community today & set up a free account.