fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP

ЗА ПЪРВИ ПЪТ СИ НА КРУИЗ? НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ 🙂 ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ЩЕ ТИ ПОМОГНЕ!

круизи коста
НА ПРИСТАНИЩЕТО:
В колко часа трявба да отидете на борда на кораба?

В документите за качване на кораба е посочено времето за качване, като е желателно да се съобразите с него.

След пристигане на пристанището каква е процедурата за качване на кораба?

След като стигнете пристанище първо трябва да чекирате багажа. Служители на круизната компания ще Ви насочат къде е мястото за оставяне на багажа, като тук ще Ви бъдат поискани и багажните ленти (част от Вашия круизен билет). Те ще го прикрепят за багажа (Вие не трябва да правите нищо предварително). Можете да оставите по този начин както чекиран багаж, така също ако прецение и ръчен, като съобразете, че обикновено доставянето му до Вашата каюта отнема до 3 часа след качване на борда на кораба.

 • Насочват Ви към чек ин гишетата за проверка на документите – трябва да подготвите Boarding Form (част от Вашия круизен билет) + документ за самоличност. На гишетата ще Ви направят снимка, която ще въведат във Вашия профил (прави се от съображения за сигурност). Следва да Ви дадат круизната карта – Costa Card, с която ще можете да си отключвате каютата, да слизате и качвате ваеки път на кораба по време на целия круиз, както и да си поръчвате напитки, да се разплащате и т.н. От тук нататък трябва да я носите през цялото време с Вас докато сте на борда на кораба и по време на целия круиз. Накрая остава за Вас за спомен от круиза, не е необходимо да я връщате обратно.
ВЕЧЕ СТЕ НА КОРАБА:
круиз
Кога може да се настаните във Вашата каюта?
 • Щом се качите на борда на кораба ще бъдете информирани когато Вашата каюта е готова. Обикновено тя е готова веднага след като се качите на кораба, в по-редки случаи е необхоидмо да изчакате малко.
Как да намерите Вашата каюта?
 • Първата цифра от номера на каютата обозначава на коя палуба (етаж) се намира. След като се качите на съответната палуба – четните каюти се намират от ляво по посока на движението, а нечетните от дясно по посока на движението.
Къде ще бъде доставен Вашия багаж?

Ако сте оставили Вашия багаж на персонала още при пристигането си на пристанището, то тогава той ще бъде доставен директно пред Вашата каюта. Обикновено доставянето му отнема до 3 часа след качването на борда. Ако се забави повече време, моля да се свържете на рецепция, за да проверите дали не е отделен при охраната с цел да се направи втора проверка.

Къде да намеря информация за пътуването след като се качите на борда на кораба?

Най-удобно е през мобилното приложение COSTA APP (препоръчваме да го свалите на Вашия телефон още в България). Веднъж качени на борда на кораба свържете се с Wi-FI мрежата на кораба и приложението стартира. В него ще намерите дневната програма, менютата в ресторантите, екскурзиите, също можете да правите резервации за специализирани ресторанти и брегови екскурзии, както и да изгледате задължителното видео за обучението за безопасност. Съветваме да го свалите в телефона си преди качване на кораба.

*важно 1: за използването на всички дигитални услуги като QR кодове и мобилното приложение COSTA APP, задължително след качване на кораба трябва да сте се свързали с Wi-Fi мрежата на кораба на който сте.

*важно 2: при излизане в открито море моля да изключите мобилните данни на телефона си (това е задължително). В противен случай ще начислите автоматично сметка за ползване на сателитни мобилни данни.

Може ли да обядвате?

След като се настаните на борда на кораба бюфет ресторанта ще бъде отворен – стандартно до ранния следобяд с удължено работно време (като за най-точни часове, моля проверете приложението или директно с някои от персонала).

Как може да се разплащате на борда на кораба?

До 24 часа след качването на борда на кораба трябва да изберете начин, с който да гарантирате евентуални Ваши разходи, които бихте имали по време на Вашия круиз. Това може да стане с пари в брой или с кредитна/дебитна карта. В района на рецепцията и на други централни общи части на кораба са разположени машини, на които трябва или да добавите пари в брой (колко прецените, няма минимум), или да дадете Ваша кредитна/дебитна карта за гаранция.

*кредитни/дебитни карти, които се приемат са Visa Card / Master Card / American Express.

*процесът е много лесен и следвате стъпките. Ако имате затруднения няма проблем да помолите някой човек от екипажа да Ви помогне.

Как може да се свържете с Интернет?

За да се свържете с Интернет трябва да се свържете първо с мобилната мрежа на кораба и след което да влезете на уеб сайт: http://costa.wifi, от където да изберете подходящ пакет (с доплащане). Интернетът е сателитен – не очаквайте да работи със същата скорост както го ползвате на суша 🙂

Обучение за безопасност (emergency drill):

– обучението за безопасност (т.нар emergency drill) е в деня на качване на кораба и е задължително за всички (включително и децата). Ако не участвате в обучението Вашата Costa Card може да бъде блокирана и да не може да я ползвате. Вариантите за участие в обучението са 2:

 1. След като се качите на борда на кораба в мобилното приложение може да изгледате видеото за безопасност. От един телефон може да бъде изгледано видеото за всички хора в каютата. След като се запознаете с инструкцията за безопасност сложете спасителните жилетки и отидете на обозначената Muster Station спрямо индикацията на Вашата Costa Card, където ще маркират и ще потвърдят Вашето участие.
 2. Сложете спасителната жилетка и в указан час и място трябва да отидете на Вашата Muster Station, за да се запознаете с инструкцията за безопасност. Накрая ще маркират Вашата Costa Card.

*ако на някой от корабите не е налично онлайн видео за безопаснот, тогава трябва да участвате в обучението на живо като отидете на указаното за Вас място и час.

ОБЩИ НЕЩА

Говорим език на борда на кораба: Costa използва шест основни езика за комуникация – английски, италиански, немски, френски, испански и португалски. Редът, по който се обявяват съобщенията на различни те езици се определя от броя на гостите във всяка езикова група като процент от общия брой. Информационната брошура за каютата и други печатни материали се използват в различни версии за всеки от шестте изброени по горе езика.

Дневна програма: всяка вечер ще бъде доставена в каютата ви. Тя съдържа пълна информация за дейностите и развлеченията за следващия ден, както и информация за часа на слизане и качване в определеното пристанище, температура на въздуха, водата и дрес код за вечерта.

Облеклото, от което ще имате нужда: моля, уверете се, че опаковате подходящо облекло за различните дейности, които ще предприемете по време на Вашия круиз с Costa, като партита, гала вечери, спортни дейности и брегови екскурзии.

 • за ежедневния живот на борда се препоръчва спортно облекло;
 • за неформални вечери – летни рокли за жени и сако за мъже;
 • за гала вечери, тъмен костюм и вратовръзка за мъже, както и коктейлна рокля за жени;
 • организират се различни тематични програми през деня и вечерта. Може да пожелаете да донесете флорални артикули от 60 те и 70 те години за ЦВЕТНО ПАРТИ, бяло облекло за БЕЛИ ВЕЧЕРИ и нещо зелено, бяло и червено за партита Costa;
 • за любителите на спорта фитнес обувките (чисти) и тениската са задължителни;
 • препоръчваме също така да донесете връхни дрехи и/или шал , защото температурите вечерно време са по ниски;
 • за бреговите екскурзии, които могат да включват посещения на религиозни обекти, препоръчваме да се носи подходящо облекло (покрити колене и рамене);

Шезлонгите около басейна се предлагат безплатно на гостите. В каютите или около зоната на басейна се предлагат кърпи за плаж. Те трябва да бъдат върнати след употреба. Несъбрани кърпи за басейни могат да бъдат таксувани на бордовите сметки на гостите. Джакузитата в общата зона на кораба са също включени в цената на круиза с Costa.

Електричеството на борда на всички кораби е с напрежение 110/220 V. На борда не се допускат устройства за генериране на топлина (като електрически чайници, електрическо одеяло, ютии, кафе машини и т.н.). Адаптери за контакти не са необходими спрямо стандарта на контакти в България.

ПРЕДИ ДА СЛЕЗНЕТЕ ОТ КОРАБА:
круиз
Последен ден от круиз с Costa

Информация за процедурата за слизане ще има в дневната програма. Гостите, настанени в апартаменти ползват приоритет при слизане. Редът на слизане за останалите пасажери ще бъде според времето на заминаване на трансфери/полети. Важно: ако имате индивидуални изисквания трябва да уведомите рецепция денят преди слизане. Часът на слизане, показан в документите за пътуване може да се промени поради различни причини – митнически контрол, гранична полиция или друго. Уверете се, че вечерта следи слизане от кораба сте заплатили бордната си сметка.

Багаж

Багажът трябва да бъде с поставен етикет и оставен пред вратата на каютата последната нощ на круиза. Самите етикети ще са с цветове, отговарящи на определен час за слизане, като ще бъдат доставени в каютата заедно с дневната програма. Персоналът ще го вземе и ще го получите директно на круизния терминал при слизане. Препоръчваме да предвидите за ръчния си багаж всичко, от което ще се нуждаете на следващата сутрин (документи, лекарства, бельо и т.н.).

Бордна сметка

Вечерта преди да напуснете кораба или рано сутринта в деня на напускане задължително трябва да се уверите, че сте приключили и занулили бордната си сметка, за да може да слезете от кораба безпрепядствено.

– съответно е гарантирана с кредитна карта не трябва да предприемате никакви дейстия (този вариант е най-удобен и го препоръчваме с 2 ръце);

– ако е с дебитна карта, отново трябва да отидете на машина и да изтеглите сумата, която Ви е останал по сметка. Моля дори да е 1 евро да направите тази процедура, защото иначе ще “светнете” в червено при напускане на кораба, че не сте занулили баланса по сметка си.

– ако е с пари в брой – процедурата е идентична с дебитна карта по-горе.

Регистрирай се сега!

Join the SetSail community today & set up a free account.