fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt
Relaxing

Бразилия

Бразилия

Бразилия - страната на богатството и разнообразието, предлага на туристите удивителни приключения, естествена красота и културни съкровища. Този южноамерикански гигант привлича посетители с ненадминато разнообразие от девствени джунгли в Амазония до върховете на Андите, от танца и тържествата на рио Карнавала до безкрайните плажове на Копакабана. В този увлекателен пъзел от култура, история и природа, Бразилия предоставя неизчерпаема възможност за откриване.

Обща информация

Бразилия се намира в Южна Америка и граничи с почти всички страни на континента. Столицата й е Бразилия и с близо 210 милиона души, тя е най-голямата държава в Южна Америка по население. Населението е изключително разнообразно и включва множество етнически групи. Бразилия е била колония на Португалия до 1822 г., когато стана независима монархия. През 1889 г. страната се превръща в република.

Бразилия има най-голямата икономика в Южна Америка и е една от водещите национални икономики в света. Икономиката се основава на селското стопанство, добива на природни ресурси, производство, и услуги. Бразилия е популярен туристически дестинация с множество забележителности, включително Амазонската джунгла, водопадите Игуасу, Карнавала в Рио де Жанейро и много други. В стрната се намират и множество видове растения и животни, които не се срещат никъде другаде.

Език и Валута

Официалният език в Бразилия е португалският. Бразилия е най-голямата португалоговоряща държава в света и португалският език е със статут на национален език. Въпреки това, в страната има и разнообразие от регионални диалекти и акценти, поради големият обхват на територията и влиянието на различни култури и етнически групи. Ако сте турист и посещавате Бразилия, най-вероятно ще се справите с английския език в по-големите туристически градове и курорти, но знанието на основни португалски фрази може да бъде полезно, особено извън туристическите области.

Официалната валута на Бразилия е бразилският реал (BRL), кратко BRL или символ R$. Бразилският реал се разделя на 100 центафос. Като турист в Бразилия, ще използвате бразилски реали за плащания, като обменни бюра и банки са налични за размяна на валута. Също така е възможно да използвате кредитни и дебитни карти, които се приемат широко в по-големите градове и туристически региони. Курсът за обмен може да варира в зависимост от мястото, където правите обмяната, и текущите валутни курсове. Един Български лев се равнява на 2.73 Бразилският реал към дата 13.10.2023 г.

Храна

Макар да има много прилики с тази на съседите си в Южна Америка, Бразилска кухня е различна. Тя е богата на вкусове и съчетава елементи от различни региони и култури, предоставяйки богат опит за любителите на храна. Местното население допринася с популярни съставки като маниока и гуарана, а португалското наследство се отразява в разнообразие от ястия.

Някои от най-популярните ястия и съставки в бразилската кухня са:

Феихоада (Feijoada)

Това е традиционно ястие в Бразилия. Всеки турист в Бразилия смята за свое задължение да опита това блюдо и да се запознае с традиционните гозби в Бразилия. Това всъщност е супа, която се приготвя от пържено месо, наденички, черен боб и пикантен ориз. В нея се добавя задължително подправката кайен, а за допълнение на тази вкусна и гъста супа се поднасят филийки портокал.

Мокека (Moqueca)

Това е национална гъста супа, в която има много морски дарове. В нея се добавят и различни зеленчуци, домати, лук, билки, парченца риба, скариди, а всичко това се вари в кокосово мляко. Накрая се добавя малко сок от лайм и кориандър. Ястието може да се сравни с тайландска супа. Мокека може да се прави без морски дарове, с пилешко месо.

Акараже (Acarajé)

Още една безумно вкусна храна, която се приготвя с пълнеж от раци и по-точно кайма. Тестото има вкус на фалафели, прави се от бобено брашно, което прилича малко на нахута. Акараже има хрупкава коричка, като към него се добавя кашу, а също така жълти или червени домати. Всичко се овкусява добре с джинджифил, чесън и различни ароматни подправки, както и сос от лют пипер.

Култура

Бразилия е известна с етническата си разнообразност, която включва португалци, индианци, африканци, европейци и имигранти от различни части на света. Това разнообразие се отразява във всеки аспект на културата – от кухнята и музиката до религията и изкуствата. Бразилия е дом на някои от най-забележителните музикални стилове като самба, боса нова и форро. Ритмичните танци като самба и форро са неразделна част от бразилската култура и се практикуват в рамките на различни обществени и религиозни събития.

Карнавалът в Рио де Жанейро е един от най-известните карнавали в света и представлява смесица от музика, танци, костюми и изкуство. Този масов фестивал привлича хиляди посетители всеки година. Друга страст  в Бразилия е футболът и се смята за национален спорт. Страната е домакин на някои от най-успешните футболни отбори и играчи в света, а Селесао (националния отбор) има богата история в световния футбол.

Бразилия се гордее с богато изкуство и литературно наследство, а религиозна картина е много разнообразна и включва християнство, католицизъм, протестантство, афро-бразилски религии като кандомбле и умбанда.

Електричество

В Бразилия се използва електрозахранване от стандартния тип с напрежение от 110 волта и честота от 60 херца. Този стандарт за напрежение и честота е различен от стандарта, използван в много други части на света (например, в Европа се използват 220-240 волта и 50 херца).

Ако планирате да посетите Бразилия и използвате електроника или зарядни устройства, важно е да проверите етикетите на устройствата си и уверите се, че те са съвместими с напрежението и честотата, използвани в Бразилия. Ако не са съвместими, ще ви бъде необходим преобразовател на напрежението (Voltage Converter) и адаптер за щепсела, за да свържете устройствата си към бразилските електрически контакти.

Също така бъдете внимателни, когато зареждате мобилни устройства и лаптопи, защото мрежовите напрежения и електрическите контакти могат да варират в различни части на Бразилия.

Често срещани грешки на туристите

При посещение на Бразилия е важно да спазвате местните обичаи и да бъдете уважителни към местните хора.

Внимавайте да не показвате прекалено много богатство или да разгласявате своя собственост пред непознати хора. Това може да ви изложи на риск от кражби или измами. Бразилия има определени райони и квартали, които са по-опасни. Внимавайте да не ходите в тези области, особено през нощта. Също така, бъдете внимателни с ценни вещи като телефони и бижута.

Във вътрешността на страната има изолирани области и племена, към които няма да ви съветвам да се опитвате да отидете без насоки и разрешение. Те имат свои собствени закони и обичаи. Също така в различни части на Бразилия може да има заболявания като малария или жълта треска, така че се консултирайте с лекар за ваксинации и здравно осигуряване преди пътуването си.

Пазете околната среда и не хвърляйте боклука на улицата. Това е глобено и може да създаде негативно впечатление. В Бразилия ще срещнете много  просяци на улицата, но не е задължително да им давате пари. По-добре е да дарите на местни благотворителни организации, ако искате да помогнете. Не ругайте и не проявявайте неуважение към местната култура и религия. Бразилия има разнообразие от религиозни практики, и трябва да бъдете уважителни към тях, дори ако са различни от вашите собствени убеждения.

Добре е да знаем

Обща информация за дестинацията.

Държава

Бразилия

Изисквания за виза

Не е необходима виза

Столица

Бразилия

Говорими езици

Португалски, Английски

Валута

Бразилски реал

Площ на страната (km2)

8,51 млн. km²

Имаш въпрос?

Не се колебай да се свържеш с нас. С радост ще отговорим на всички ваши питания и предложения.

    Регистрирай се сега!

    Join the SetSail community today & set up a free account.