fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt
Relaxing

Индонезия

Индонезия

Индонезия, официално Република Индонезия е държава в Югоизточна Азия и Океания, разположена на Малайския архипелаг между Индийския и Тихия океан. Тя е магично място, където природа, култура и история се преплитат в изумителна хармония. Индонезия може да ви предложи, както красиви плажове за отдих, впечатляващи древни храмове, така и с някои от най-красивите природни зони в света, като например островите Бали, Ява, Суматра и Калимантан. Съставена от над 17 000 острова, тази страна предлага разнообразие, което е трудно да се опише в думи.

Обща информация

Индонезия се състои от повече от 17 000 острова, които се простират в Тихия океан и Южното китайско море. Няколко от големите острови включват Ява, Суматра, Борнео, Сулавеси и Нова Гвинея. Индонезия е четвъртата по население страна в света, с над 270 милиона души. Населението е изключително разнообразно по отношение на етнически групи, езици и религии. Джакарта, разположена на остров Ява, е столицата и най-големият град на Индонезия. Исляма е доминиращата религия в Индонезия, преобладаваща почти в цялата страна. Въпреки това, съществуват и значителни християнски, будистки и хиндуистки общности.

Климатът в Индонезия е обособил два основни сезона – влажен и сух. В по-голямата част на страната, влажният период е между октомври и април, когато е и слабият туристически сезон. Сухият сезон е от май до септември и съвпада с активния туристически сезон в страната.Най-подходящото време да посетите Индонезия е от май до септември по време на сухия сезон.  Индонезийската култура е богата и разнообразна, като включва традиционни танци, музика, художествени изкуства и фолклор. Различните региони имат свои уникални културни особености. Поради географската си позиция, Индонезия често е засегната от земетресения, вулканични изригвания и цунами. Страната също се сблъсква с предизвикателства като социални неравенства, екологични проблеми и управленска корупция.

Визов режим

От 28 април 2022 г., в списъка на държави, за които се прилага програмата Visa on Arrival за туризъм, е включена и Република България. Изискванията за издаването на Visa on Arrival са следните:
– паспорт, валиден минимум за 6 месеца;
– билет за отпътуване или за продължаване на пътуването до друга държава;
– доказателство за заплатена визова такса от 500 000 IDR /прибл. 62 лв по курса на деня/.

Език и Валута

Официалният език в Индонезия е бахаса индонезия, известен също като индонезийски език. Този език е стандартен обществен език и служи за комуникация между различните етнически групи в страната. Бахаса индонезия е създаден като език на общуване по време на борбата за независимост на Индонезия и е станал официален след декларацията за независимост през 1945 г. Този език е учебен език в училищата и е използван в обществения и медиен живот. Въпреки това, в различните региони на страната говорят и други езици, които се използват в ежедневието и са част от богатата лингвистична мозайка на Индонезия.

Валутата в Индонезия е индонезийска рупия (Indonesian Rupiah), обозначена с код IDR. Рупията се дели на 100 сен, но използването на сен като подразделение не е толкова разпространено в ежедневните плащания. Курсът за обмен може да варира в зависимост от мястото, където правите обмяната, и текущите валутни курсове. Един Български лев се равнява на 8125.09 Индонезийска рупия към дата 23.11.2023 г.

Храна

Индонезийската кухня е богата, разнообразна и вкусна. Тя съчетава в себе си влияния от различни култури, включително индуизъм, ислям и китайска кухня. Всеки един от многобройните острови има свой регионален специалитет, но едно нещо е сигурно – във всяка една от вкусотиите има богатство от ароматни подправки и сосове. Те са най-често джинджифил, сладък соев сос, лайм, самбал (лют сос от червено чили), куркума, къри, кориандър, канела, тамаринд (индийска фурма), фъстъци, чесън и индийско орехче.

Ето някои от характерните ястия и храни в Индонезия:

Говеждо ренданг
Не е преувеличено да се каже, че говеждото ренданг е една от най-ароматните храни в света. То е сухо ястие с къри, свързано с етническата група минангкабау, която е местно население на Западна Суматра, ренданг е чудесен начин за запазване на месото – от съществено значение за хората от минангкабау по време на техните пътувания.

Сатай
Основна храна в ресторантите на Югоизточна Азия по света, сатай – или сате на местния език, се смята, че произхожда от остров Ява. Приготвянето на тези шишчета варира в различните региони, като често включва различни меса или зеленчуци, подправки, сосове и маринати. Една от най-обичаните версии в Индонезия е пилето сатай, поднесено със сладък фъстъчен сос, който има само нотка на подправки.

Наси горенг
Ако има една основна храна, която представя многостранната култура на Индонезия, това е наси горенг – буквално преведено като пържен ориз. Всяко домакинство има различна рецепта, приготвена с различни съставки и гарнитури, но използването на тераси (паста от скариди) и кесап манис (сладък и гъст индонезийски соев сос) обединява повечето. Тези подправки създават уникалния вкус на индонезийския пържен ориз. Гарниран с яйце и хрупкави крекери със скариди (или керупук), наси горенг е универсално ястие, което се консумира през целия ден.

Култура

Индонезийската култура е изключително разнообразна и богата, отразявайки многобройните етнически групи, религии и исторически влияния. С Индонезия се свързват над 300 различни етнически групи, които говорят повече от 700 различни езика и диалекти. Индонезия е дом на множество религии, като ислям, хиндуизъм, будизъм, християнство и други. Макар и ислямът да е най-широко разпространен, страната е известна със своята религиозна толерантност и съвместно съществуване на различни религиозни общности.

Индонезия е богата на традиционни изкуства като танци, музика, театър и скулптура. Танците, например, често изразяват исторически и религиозни сцени и са важна част от обредите и празниците. Индонезия има богата традиция от фолклор и митология, която се предава през поколения. Митични герои, легенди и фолклорни истории са част от националната идентичност. Традиционните ръчни умения и търговията са също важна част от културата. Тъкането, сребърните и златните изделия, керамиката и дърворезбата са израз на майсторство и традиционно умение.

Електричество

В Индонезия електрическият стандарт е на напрежение 230 волта при честота от 50 херца. Електрическите контакти и щепселите се различават в зависимост от региона в страната. Обикновено в страната се използват два различни типа електрически щепсели:

Тип C: Щепсел с две закръглени крайчета, който се използва в много европейски страни. Този тип щепсел е обичайното стандартно зарядно за мобилни устройства.

Тип F: Този щепсел също има две закръглени крайчета, но с добавен “заземител” (трети пин). Обикновено се използва за по-мощни уреди и в някои хотели.

Преди пътуване в Индонезия, винаги е добре да проверите какъв тип електрически щепсели се използват в конкретния регион, където ще пребивавате, за да си осигурите съответните адаптери, ако е необходимо.

Често срещани грешки на туристите

Пътуването в Индонезия може да бъде незабравимо приключение, но за да се осигури гладко и приятно преживяване, туристите често трябва да избягват определени грешки. Ето някои от честите заблуди или пропуски, които туристите правят в Индонезия:

Неуважение към Местната Култура и Религия

Индонезия е страна с разнообразно население и религиозна толерантност. Туристите трябва да проявяват уважение към местната култура и религия, например, като се покриват адекватно при посещение на религиозни обекти.

Лоша Подготовка за Природни Бедствия

Индонезия е подложена на земетресения, изригвания на вулкани и цунами. Туристите трябва да бъдат готови и информирани относно предпазните мерки при евентуални природни бедствия.

Неспазване на Правилата за Здраве и Хигиена

Питейната вода не винаги е безопасна за консумация в различни региони на Индонезия. Туристите трябва да внимават каква  вода използват, добре да подберат къде се хранят и измиват ръцете си преди ядене.

Изхвърляне на Отпадъци

В някои райони на Индонезия проблемът с отпадъците може да бъде сериозен. Туристите трябва да използват кофите за боклук и да се стараят да намалят своята екологична отпечатък.

Недооценка на Времето за Пътуване

Трафикът и разстоянията могат да забавят пътуването в Индонезия. Туристите трябва да вземат предвид този факт, когато планират транспорта си и да осигурят достатъчно време за преминаване през различни райони.

Неосведоменост относно Лекарства и Здравеопазване

Предварителната ваксинация и внимание към медицинските въпроси са от съществено значение. Туристите трябва да се консултират със своя лекар за препоръки относно здравословните мерки преди пътуването си.

Съобразяването с тези съвети и спазването на местните обичаи и правила ще помогне на туристите да се насладят на Индонезия и да създадат положително впечатление както за себе си, така и за местната общност.

Добре е да знаем

Обща информация за дестинацията.

Държава

Индонезия

Изисквания за виза

Необходима е виза

Столица

Джакарта

Говорими езици

Бахаса Индонезия, Английски

Валута

Индонезийска рупия

Площ на страната (km2)

1 904 569 km²

Имаш въпрос?

Не се колебай да се свържеш с нас. С радост ще отговорим на всички ваши питания и предложения.

    Регистрирай се сега!

    Join the SetSail community today & set up a free account.