fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt
Relaxing

Япония

Япония

Япония – държавата на вълшебството и противоречията. Япония е страна, която съчетава вълнуващи традиции и бърз прогрес, красиви природни пейзажи и пулсиращи градове. Този островен архипелаг в Североизточна Азия предлага уникален поглед в свят, където традиция и иновации, древност и модерност съжителствват.

Обща информация

Япония е архипелаг и държава в Североизточна Азия в западната част на Тихия океан. Състои се от четири големи острова – Хоншу, Хокайдо, Кюшу и Шикоку, както и от хиляди по-малки острови. Столицата й е Токио, един от най-големите градове в света и финансовият и културен център на страната. Япония е с обща площ от около 377,975 квадратни километра и е разположена на границата на четири тектонични плочи, което я прави изключително геоложки активна и често засегната от земетресения и вулкани. Япония разполага с население от над 126 милиона души, което я прави една от най-населените страни в света.

Япония е една от най-големите световни икономики, със силен акцент върху технологии, автомобилостроене, електроника и иновации. Страната е пионер в областта на технологичните иновации и е дом на някои от най-големите компании в света, като Sony, Toyota и Panasonic.

Япония предлага богати възможности за пътуване и изследване на културните, природни и технологични чудеса на страната. Тя е място на противоречията, където традиционното и съвременното се срещат и съживяват в един неповторим образ.

Език и Валута

Официалният език в Япония е японският език, наричан “Nihongo” (日本語). Този език се говори и пише в цялата страна и е общият средство за комуникация на населението. Японският език има сложна система за уважение и формалност, която определя как се говори към различни хора в зависимост от техния статус и роля в обществото. Това включва използването на различни форми и глаголи за уважение. В Япония има няколко регионални диалекта, които могат да се различават в произношение и израз. В големите градове и в туристически зони, английският и други чужди езици могат да бъдат разбирани и говорени, но в по-изолирани или селски области, английският се говори по-малко.

Валутата, използвана в Япония, е японската йена. Обозначава се със символа “¥” и кода “JPY” (ISO 4217 код). Валутната йена е разделена на 100 сен (sen). Банкнотите и монетите са на разположение в различни стойности.Няколко стандартни стойности на банкнотите в Япония включват 1,000 йени, 2,000 йени, 5,000 йени и 10,000 йени. Монетите са налични в стойности от 1, 5, 10, 50, 100 и 500 йени. Японската йена е един от стабилните и по-използвани валути в света. При пътуване в Япония, ще трябва да размените своята местна валута или използвате банкомати, за да получите японски йени. Банкнотите и монетите са изключително важни за ежедневната търговия и пазаруване в страната. Към дата 13.10.23 г. един български лев се равнява на 80,79 японски йени.

Храна

Японската кухня е известна по света със своята богато разнообразие и уникални вкусове. Тя се отличава със свежест, сезоналност и изисканост в поднесението на храната. Традиционната кухня на Япония се основава на ориз с мисо супа и други ястия. Има акцент върху сезонните съставки. Ястията често се състоят от риба, кисели краставички и зеленчуци, приготвени в бульон. Морските храни са често срещани, обикновено на скара, но също така сервират сурови като сашими или суши.

Някои от най-популярните ястия и съставки в японската кухня са:

Суши

Без съмнение сушито е една от най-известните храни, които идват от Япония. Създадено в древни времена, ястието се ражда от процеса на консервиране на риба във ферментирал ориз. Днес видовете суши изобилстват и то се прави с различни продукти, по различни начини и в различни форми.

Сашими

Векове преди японците да започнат да ядат суши, те са се наслаждавали на суровата риба без ориза. Докато понятието „сашими“ се отнася до всякаква тънко нарязана сурова храна, включително сурово говеждо, пиле и дори кон, рибата и морските дарове са най-популярните видове.

Рамен

Рамен е японска супа с нудли, популярна не само в Япония, но и по цял свят. Въпреки че има хиляди варианти на рамен, супата се състои от бульон за основа, дълги, тънки нудли от пшеница и различни топинги. Смята се, че рамен идва от Китай, като не се знае кога точно ястието навлиза в Япония. Рамен е основно ястие в японската, както и в азиатската кухня като цяло.

Якитори

Якитори е пилешко шишче на грил. В него се използва всяка част от пилето – включително сърцето, черният дроб и дори пилешкият гребен – за да се избегне разточителството, важен елемент от японската култура на хранене. За разлика от други традиционни японски храни, якиторито започва да се консумиран едва от средата на 17 век, тъй като яденето на месо е било до голяма степен табу в продължение на няколко века.

Мисо супа

Супата от мисо е основна японска храна, която се сервира с всяко традиционно ястие. Тя се прави от даши бульон – от риба или водорасли, комбиниран със соева паста мисо. Целта на супата е да допринесе за т. нар. умами вкус на всяко ястие. Тофу и нарязан зелен лук, както и съставки като риба, миди и свинско месо, могат да се добавят и могат да варират според сезона.

Култура

Японската култура е изключително разнообразна, богата и вдъхновяваща. Тя има дълга история и се проявява в различни аспекти на живота, изкуствата, религията и обичаите на японците. Древният Японски императорски двор и феодалните системи, като тази на самураите, оформят историята и традициите на страната. В Япония се практикуват различни религии, включително шинтоизъм, будизъм и синкретични вярвания, което означава сливане на различни религиозни учения.

Японците придържат се към множество обичаи и ритуали, които се свързват с семейния и обществения живот. Тези включват празници като О-Бон (посветен на душите на предците и семейните отношения), Нова година и други. Гейшите и маиките са традиционни японски артистки, които изпълняват изкуствата на музиката, танца и развлекателните представления. Те се отличават с умението си да поддържат разговори и да създават уникални изживявания за клиентите си.

Японската поп култура е известна със своите манга (илустрирани комикси) и аниме (анимационни филми и сериали), които имат голямо влияние върху младото поколение по целия свят.

Електричество

Стандартното напрежение в Япония е 100 волта. Стандартната честота на електрозахранването в Япония е 50/60 херца. В Япония се използват стандартни типове щепсели и контакти. Те са обикновено двойни с обща гръбначна част, позволяващи използването на апарати с двойни и единични контакти. Обаче, трябва да се обърне внимание, че японските контакти са различни от стандартните типове в други държави, така че може да бъде необходим адаптер, ако планирате да използвате устройства с щепсели от други държави.

Ако планирате пътуване до Япония и носите електрически устройства, уверете се, че разполагате с правилните адаптери за щепсели, а също и че вашите устройства са съвместими с напрежението и честотата, използвани в страната. В някои сгради и хотели, особено тези, предназначени за туристи, може да бъдат налични трансформатори, които позволяват на устройства с различни напрежения и честоти да бъдат използвани без проблем.

Често срещани грешки на туристите

При посещение на Япония е важно да се спазват местните обичаи и културни норми. Това може да помогне за по-приятно и уважително взаимодействие с местните жители.

 • Япония е известна със своето спокойствие и възприемчивост към околната среда. В обществени места като обществен транспорт, музеи и храмове, трябва да се въздържате от гръмки разговори и мобилни телефони.
 • В някои райони на Япония пушенето на улицата е забранено.
 • Прекалената емоционалност и обяснения на гнев или неудовлетвореност са необичайни в японското общество. Почтете традиционния японски обичай на вътрешно сдържане.
 • В традиционните японски домове се използват специални пантофи или чорапи на чисто, когато влизате в къщата. Обувките се оставят на входа.
 • Японците ценят личното пространство и уважаването на другите. Преди да се опитате да снимате или докоснете някого или нещо, поискайте разрешение.
 • Когато посещавате храмове, светилища и традиционни събития, следвайте местните обичаи и ритуали. Например, изпразнете обувките и почитайте свещените места.
 • Вместо това използвайте щипки (чопстикси) или други предоставени инструменти за ядене.
 • Япония е изключително чиста страна, и изхвърлянето на боклуци по улицата се счита за неприемливо. Ползвайте предназначените за тази цел контейнери.

Добре е да знаем

Обща информация за дестинацията.

Държава

Япония

Изисквания за виза

Не е необходима виза

Столица

Токио

Говорими езици

Японски, Английски

Валута

Японска йена

Площ на страната (km2)

377 973 km²

Имаш въпрос?

Не се колебай да се свържеш с нас. С радост ще отговорим на всички ваши питания и предложения.

  Регистрирай се сега!

  Join the SetSail community today & set up a free account.