fbpx
Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt
Relaxing

Шри Ланка

Шри Ланка

Шри Ланка - островна държава в Южна Азия, разположена на юг от Индийския полуостров. Една от най-ранните цивилизации на острова е била Синдху Дара, която е съществувала още преди шест хиляди години пр.н.е. Оттогава този регион е бил обект на влиянието на различни култури, включително индийска, португалска, холандска и британска.

Обща информация

Шри Ланка е островна държава, разположена в Индийския океан. Островът е известен с богатата си история, красивите природни пейзажи и многообразната култура. Тя се счита за едно от най-красивите места в света и е популярен туристически дестинация. Столицата на Шри Ланка е Шри Джаяварденепура Коте, но по-големият и по-популярен град е Коломбо. Други важни градове включват Канди, Гале и Негомбо.

Шри Ланка привлича туристи с древни храмове, катедрали, плажове и природни паркове. Сред популярните забележителности са Темпъл оф Тутън, Лъвска скала, Национален парк Удавалаве и плажовете на Аругам Бей и Мирисса. Икономиката на Шри Ланка е базирана на селското стопанство, текстилната промишленост и услуги. Държавата също така е известна с производството на чай, каучук и подправки.

Визов режим

Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Шри Ланка. Виза може да се получи при пристигане в страната (туристическа виза с право на престой 30 дни) или от посолство на Шри Ланка. В България е акредитирано посолството на Шри Ланка във Варшава. Считано от 1 януари 2012 г. гражданите на всички държави, с които Шри Ланка има визов режим, в т.ч. България, планиращи краткосрочно пътуване до Шри Ланка с цел бизнес или туризъм,трябва предварително да се регистрират в електронна система за пътуване (Electronic Travel Authorization System– ETA) на следния официален сайт: http://eta.gov.lk/slvisa/.

Полученото по електронен път положително становище на шриланкийските власти по регистрацията следва да бъде представено на имиграционните власти на Шри Ланка при пристигане в страната, за да бъде положена виза. В случай на получено отрицателно становище след регистрацията в ETA гражданите следва да не предприемат пътуване и да се свържат с консулския служител в най-близкото посолство на Шри Ланка. Електронната система за пътуване позволява заплащането на таксата за виза посредством електронно банкиране. Таксата може да бъде заплатена и при пристигане в Шри Ланка. За всички останали типове визи за Шри Ланка (за дългосрочни визи, за официални пътувания на притежатели на дипломатически и служебни паспорти и др.) българските граждани следва да кандидатстват в някое от посолствата на страната.

Допълнителни документи нужни за издаване на виза:

1. Двупосочен билет, който трябва да се покаже на пропусквателният пункт в Шри Ланка (само ако пътувате със самолет).

2. Доказателство за достатъчно средства за покриване на вашите разходи в Шри Ланка.

3. Паспортът трябва да има минимум 6 месеца валидност, считано от датата на влизане в Шри Ланка.

Език и Валута

В Шри Ланка се говорят няколко езика, като сингалски, тамилски и английски са основните от тях. Сингалският език е официалният език и се говори от по-голямата част от населението в страната. Той също така е един от индоарийските езици и е написан с помощта на сингалския скрипт. Тамилският език също е официален в Шри Ланка и се говори главно от тамилското население в северната и източната части на страната. Той е един от дравидските езици и също е написан със свой собствен скрипт. Английският език също е широко разпространен и често се използва в областта на образованието, бизнеса и администрацията. В много училища образованието се провежда на английски, и много хора владеят този език.

Валутата на Шри Ланка е Шри Ланканска рупия (LKR). Кодът за валутата е LKR, а символът е “₨” или “රු” на сингалски език. Рупията е разделена на 100 цента. Банкнотите и монетите на Шри Ланка са издадени в различни стойности и деноминации. Курсът за обмен може да варира в зависимост от мястото, където правите обмяната, и текущите валутни курсове. Един Български лев се равнява на 157.79 Шри Ланканска рупия към дата 15.11.2023 г.

Храна

Шри Ланка предлага богато разнообразие от храна, която отразява местната култура, традиции и влияния от различни кухни.

Някои от най-популярните ястия и съставки в Шри Ланската кухня са:

Ризото и Къри (Curry and Rice)

Това е основното ястие в шри ланканската храна. Обикновено се сервира бял ориз, придружен с разнообразни кърита, които могат да бъдат от месо (пиле, риба, агнешко) или вегетариански.

Хопърс (Hoppers)

Това са тънки, крехки палачинки, правени от тесто със смес от кокосово мляко и оризово брашно. Хопърите се сервират с яйце в средата и могат да бъдат ядени като закуска или вечеря.

Самболи (Sambol)

Това е вид салата, която се прави със свежи зеленчуци, кокос, подправки и лайка. Има различни видове самболи, включително луков самбол, кокосов самбол и др.

Култура

Културата на Шри Ланка е богата и разнообразна, отразяваща многогодишната история и влиянията на различни цивилизации. Будизмът е доминиращата религия в Шри Ланка и играе важна роля в културата. Мнозинството от сингалци практикуват будизъм, докато тамилите, по-голямата част от които живеят в северната и източната части на страната, са предимно хиндуисти. В страната има и значителни общности християни и мюсюлмани. Шри Ланка е известна с традиционните си изкуства, включително резбарство по дърво и камък, ръчни тъкани, металообработка и рисуване. Традиционните маски, използвани в театрални и танцови представления, са характерни за шри ланканската култура.

Традиционната музика включва използването на традиционни инструменти като табла, флейти и барабани. Танците са важна част от културните събития и често се изпълняват по време на религиозни и обредни празници. Шри Ланка има множество обичаи и фестивали, свързани с религиозни събития и традиционни обичаи. Например, Перахера е голямо будистко фестивално събитие, характеризиращо се с цветни паради и религиозни обреди. Шри Ланка разполага с богато наследство от древни паметници и сгради, включително древни храмове, ступи, дворци и скални изваяния, като например Лъвската скала и Темпъл оф Тутън.

Електричество

Електрозахранването в Шри Ланка се осъществява на стандарт от 230 волта с честота от 50 херца.

На някои места в хотелите в Шри Ланка електрическите контакти  са АНГЛИЙСКИ СТАНДАРТ, така че препоръчваме да си носите адаптер с три входа!

Важно е да проверите етикетите на устройствата си и се уверете, че те са съвместими с напрежението и честотата, използвани в Шри Ланка. Ако не са съвместими, ще ви бъде необходим преобразовател на напрежението и адаптер за щепсела, за да свържете устройствата си към  електрическите контакти.

Също така бъдете внимателни, когато зареждате мобилни устройства и лаптопи, защото мрежовите напрежения и електрическите контакти могат да варират в различни части на Шри Ланка.

Често срещани грешки на туристите

Когато посещават Шри Ланка, туристите могат да избегнат определени грешки, като се запознаят с местната култура и обичаи. Ето някои от често срещаните грешки:

Неуважение към религиозни обичаи

Посещаването на религиозни обекти като храмове и светилища изисква уважение и спазване на правилата. Туристите трябва да се обличат скромно и да се отнасят с уважение към светите места.

Играене с диви животни

В Шри Ланка има места, където туристите могат да видят диви животни, но важно е да се спазват правилата за безопасност и да не се подходяща твърде близо до животните.

Играене на плажа с неподходяща облекловка

Въпреки топлите температури, в някои области е препоръчително да се спазва модестността при обличане, особено в места с висок степен на религиозно влияние.

Игнориране на сезонните влияния

Туристите трябва да бъдат внимателни относно сезонните условия, като мусоните. Някои региони могат да бъдат засегнати от силни дъждове или други метеорологични явления в определени периоди.

Небрежност при храненето и питието

Потреблението на непочистена вода или консумацията на храна от непроверени места може да доведе до проблеми със здравето. Туристите трябва да бъдат внимателни с хигиената по време на пътуването си.

Добре е да знаем

Обща информация за дестинацията.

Държава

Шри Ланка

Изисквания за виза

Необходима е виза

Столица

Шри Джаяварданапура Коте

Говорими езици

Сингалски, Тамилски и Английски

Валута

Шри Ланканска рупия

Площ на страната (km2)

65 610 km²

Имаш въпрос?

Не се колебай да се свържеш с нас. С радост ще отговорим на всички ваши питания и предложения.

    Регистрирай се сега!

    Join the SetSail community today & set up a free account.