Последвай ни:
туристическа агенция Хегемон Травел

Какво е усещането да бъдеш тук и сега и да изживееш напълно този момент?

TOP
Image Alt
Relaxing

Тайланд

Тайланд

Тайланд се нарежда сред най-популярните туристически дестинации в света благодарение на своето разнообразие, красиви пейзажи, обогатяваща култура и гостоприемните тайландци.. Тази тропическа страна, разположена в югоизточната част на Азия, се нарича често ``Земята на усмивките``, и за добра причина. В Тайланд ще откриете вълнуващо смесица от атракции и възможности за почивка, която привлича милиони туристи от цял свят всяка година.

Обща информация

Кралство Тайланд е държава в Югоизточна Азия, която граничи с Лаос и Камбоджа на изток, с Тайландския залив и Малайзия на юг и с Андаманско море и Мианмар на запад. Столицата на Тайланд е град Бангкок (Bangkok), който също е и най-големият град в страната. Бангкок се намира в централната част на Тайланд и е иконичен град, известен с модерната си архитектура, търговския си център и богатата си културна наследствена.

Северен и Южен Тайланд представляват два различни свята в рамките на една прекрасна страна. С всички свои уникални черти и атракции, тези два региона предоставят разнообразни преживявания на посетителите.

Северен Тайланд съблазнява с планински пейзажи, културно богатство и множество храмове, които пращат туристи в миналото на страната. Тази област предоставя възможности за хайкинг, гмуркане в водопади и наслаждаване на автентичната тайландска кухня.

Южен Тайланд впечатлява с бялите си плажове, изумителни острови и множество водни спортове. Тук посетителите могат да се насладят на релаксация на плажа или да откриват подводния свят с гмуркане.

Език и Валута

Официалният и национален език на Тайланд е тайландският език, известен и като сиамски. Тайландският език използва азбука на тайската писменост, която се нарича “талингтай” или “алфабета на ангели”. Въпреки това, английският се говори и разбира сравнително добре в туристическите и големите градове.

Официалната валута на Тайланд е тайландският бат (Thai Baht), чийто символ е “฿” и код – THB. Батът се разделя на 100 сатанга. Тайландската валута – тайландският бат (THB) – може да бъде обменяна на левове (BGN) и евро (EUR) в множество обменни бюра, банки и финансови институции както в Тайланд, така и в други държави по света. Курсът за обмен може да варира в зависимост от мястото, където правите обмяната, и текущите валутни курсове. Един Български лев се равнява на 19.67 Тайландски бата към дата 21.09.2023 г.

Храна

Тайландската кухня е известна по целия свят със своята богатство от аромати, вкусове и разнообразие. Тайландската храна се характеризира с баланс между сладко, кисело, солено и пикантно, като често се използват свежи подправки и билки. Тайландската кухня включва много ястия, и всяко от тях предлага уникален вкус и изживяване.

Пад Тай е най-известното тайландско ястие в света. Състои се от сотирани нудли, яйца, смесени със съчетание от захар, рибен сос, соев сос и лимонов сок. Обикновено се добавят карфиол, скариди или тофу.

Том Ям е пикантна супа, която е едновременно пикантна и кисела. Основните съставки включват лимонена трева, галангал, чили, рибен сос и лимонов сок. Том Ям се приготвя със скариди, пиле или гъби.

Mango Sticky Rice е десерт, който включва сладък, мек ориз, обаче обогатен с манго и сладък кокосов сироп.

Електричество

В Тайланд се използва електрическа система с напрежение от 220 волта. Това означава, че устройствата, проектирани за тази стойност на напрежението и честотата, трябва да работят без проблеми в страната.

Ако вашите устройства използват различен вид щепсел или работят при различно напрежение, ще ви бъде необходим адаптер за да ги използвате в Тайланд. Все пак, много от местните хотели и обектите за настаняване предоставят адаптери или има магазини и обменни бюра, където може да закупите такива устройства.

Често срещани грешки на туристите

Тайланд има репутацията на слънчева и гостоприемна страна, но за да останете с хубави  впечатления, не правете тези често срещани грешки.

Не се опитвайте да копирате поклона като отговор на този жест: той има много варианти, които имат различно значение. Ако все пак сте сигурни, че можете да направите този поклон, запомнете, че европейците в Тайланд не трябва да се кланят първи в знак за поздрав, а също и при извършване на покупка.

Традиционният приятелски или дори интимен жест – докосването на косата, погалване по главата – в Тайланд е забранен. Главата на човека се смята за свещена и докосването й се счита за обида на духа, който живее в нея и пази човека. Въобще, по-добре избягвайте да показвате пред хората там всякакъв израз на чувства, дори и към своя партньор.

Влизайки в будистки храм, имайте предвид в главата си няколко важни правила на поведение. Събуйте си обувките пред входа преди да влезете, покрийте голите си рамене и колене с дреха, не стойте с кръстосани крака в присъствието на будистки монаси, независимо дали седите на пода или на стол. Освен това, седейки, уверете се, че вашите стъпала не са насочени към изображението на Буда. Статуите на това божество се считат за свещени и неприкосновени обекти.

Не по-малко страхопочитателно тайландците се отнасят и към своя монарх. За обида или оскърбление на краля и неговия образ, в това число и на местната валута, се налага тежко наказание, в това число и лишаване от свобода.

Главните туристически центрове в Тайланд – Банкок и Патая, имат репутация на градове на платената любов, където може да си намерите компания за през нощта лесно, тъй като тук има огромен брой жрици на любовта от всяка възраст и… пол. Но в действителност в секс-индустрията са заети не повече от 1% тайландци, затова внимавайте с флиртовете с местни момичета. Само докосване по рамото може да се окаже силно оскърбление за тайландката и да ви донесе куп неприятности..

Полезни изрази в Тайланд

Въпреки езиковата бариера, научаването на няколко полезни фрази на тайландски не е толкова трудно и ще подобри взаимотношенията ви с местните.

Без съмнение, двете думи, които ще чуят най-често по време на пътуване до Тайланд са ,,Khrap” и ,,Kha”. Те са вежливи частици, които се използват в тайландския език, за да изразят уважение и учтивост към собеседника. Те се добавят след изказванията като начин да се покаже вежливост и учтивост в зависимост от пола на говорещия.

Khrap е мъжка форма на вежливата частица и се използва от мъже, за да покажат учтивост и уважение към собеседника.

Пример:  Khob khun khrap – “Благодаря” (израз на мъж)

Kha е женска форма на вежливата частица и се използва от жени, за да покажат учтивост и уважение към собеседника.

Пример: Khob khun kha – “Благодаря” (израз на жена).

 • Здравейте – sawasdee
 • Добро утро – sawasdee ton chao
 • Добър ден – sawasdee ka/krap
 • Добър вечер – sawasdee ton yen
 • Как сте? – thun sabai dee mai?
 • Благодаря – khob khun
 • Моля – prôd
 • Извинете – kho thot
 • Колко струва това? – ra-ka tao-rai?
 • Аз не говоря тайландски – chan poot thai mai pen
 • Къде е банкомат? – tu ATM yu ti nai?
 • Помощ! – chuay duay!
 • Как да стигна до…? – chan ja pai… yaa-ng rai?
 • Какво е това? – ni keu a-rai?
 • Аз искам това – chan tong-kaan ni
 • Как се казвате? – khun cheu a-rai?
 • Аз съм загубен/загубена – chan long tang
 • Моля, вземете ме до хотела ми – prôd paa chan pai ti rông raem khaawng chan
 • Колко струва таксито до…? – rôt thæk-sîi pai… ra-ka tao-rai?
 • Да/Не – châi/mai

Добре е да знаем

Обща информация за дестинацията.

Държава

Тайланд

Изисквания за виза

Необходима е виза

Столица

Банкок

Говорими езици

Тайландски, Английски

Валута

Тайландски Бат

Площ на страната (km2)

514 311 km2

Имаш въпрос?

Не се колебай да се свържеш с нас. С радост ще отговорим на всички ваши питания и предложения.

  Регистрирай се сега!

  Join the SetSail community today & set up a free account.